petek, 23. avgust 2013

Naravne sveče

Nekaj dni smo bili brez internetne povezave. Se kar hitro navadiš in stvari se začnejo utirjati drugače. Kot se prilagaja Zemlja in vse njeno, se tudi ljudje hitro prilagajamo novim situacijam. Vsak na svoj način. Zemlja dela čudeže, z vsem kar ji nalagamo, da nas sploh še preživlja in prenaša. Čisto v vsaki stvari, ampak menda res v vsaki, so odpadki civilizacije.

Tudi svečke, ta romantični spremljevalec, so le redko naravne in neškodljive. Večinoma vsebujejo poceni in zelo škodljiv parafin, ki nastaja kot stranski proizvod pri izdelavi bencina, pa umetne arome, barvila...


Pred mnogimi leti so bile sveče in s tem možnost umetne osvetlitve domov, privilegij bogatejših. Znanje izdelovanja sveč so ohranili v samostanih, sicer pa so že vsaj dva tisoč let nazaj Kelti čebelarili in izdelovali sveče.

Najbrž podobno, kot smo se izdelovanja lotili mi. Pridobivanje voska iz satja, je precej packarijasta zadeva. Obstajajo pločevinasti topilniki za pridobivanje voska, mi pa vosek kuhamo, po starem :). V vodo damo satje, zelo pazljivi moramo biti, da voda ne zavre, ko se stopi ugasnemo ogenj, vosek splava na vrh, smeti pa se naberejo spodaj. Vajo ponovimo vsaj še enkrat, da dobimo povsem čist vosek, malo pa smeti pobiramo tudi s cedilom.


Za izdelovanje sveč stopimo takšen kolač v vodni kopeli, da dobimo tekoč vosek.


Potem pa pomakamo stenj, lepo počasi, je treba kar z občutkom, da se oprijema in ne zdrsne dol. Včasih so namesto stenja najbrž imeli konopljino ali laneno vrvico, tega znanja žal še nimamo.


Tudi za otroke primerna in zabavna izkušnja, pa še aromaterapijo imaš poleg :)


Poskušali smo že vse mogoče načine izdelovanja, ampak te simpatične tanke svečke, najlepše gorijo in najlepše dišijo. Hvala čebel'ce.


Na sliki sicer ni čebela ampak čmrlj - poln cvetnega prahu. Zmore vse, kar čebelice ne :))
Lp,Keltika

10 komentarjev:

  1. Pri vas se pa vedno lotite česa novega. Zelo pridni ste :-) Vem, kako lepo dišijo svečke iz voska :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Se že malo pogrešal kakšen nov zapis, potem pa me je v odgovoru obvestil, da vam ne dela net. Super svečke, pa verjamem, da lepšo dišijo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa se res hitro prilagodimo.. in preživimo celo brez tistega, kar se nam kdaj zdi nujno potrebno. Nekateri občepijo in čakajo, da se vrne.. drugi izkoristite na polno in si polepšate dni z drugačno zabavo. Vedno je luštno obiskat tale blog.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlčno! Lepo je kad deca stiču te zaboravljene veštine,a mi odrasli uživamo u zajedničkim projektima s njima:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja "medene" svečke so nekaj posebnega.Super!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja abvladate zadevo ni kej:) polni ste znanja:)

    OdgovoriIzbriši
  7. mmmm, do sem diši! meni je to eden izmed najljubših vonjev. se spomnim, ko smo še doma takole 'kuhali' vosek. upam, da pride čas ko ga bomo spet. lp z iža.

    OdgovoriIzbriši
  8. jednom sam i ja svog sina vodila na radionicu! Još ih čuvam, nikako da ih zapalim. Toliko su <3

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)