petek, 15. avgust 2014

Ruske kape

ali kozaške kape, kot jim pravijo eni, so lahko razlog, da ješ in ješ, toliko časa, dokler ti ni slabo.
Tako zelo dobre so, namreč :))


Moja prijateljica A., dela najboljše ruske kape daleč naokoli.  Naredi jih po receptu iz kulinarike in z njimi  rada pocarta tudi nas. Tisti del družine, ki nima težav z mlekom in jajci je nad njimi povsem navdušen.

Klasične ruske kape, ki jih je naredila moja prijateljica

Da pa midva s Tamlajšim ne bi samo žalostno gledala, sva se lotila veganske različice ruskih kap. Brez jajc, mleka, masla. Naslednjič bova vzela ajdovo moko, pa bodo tudi brez glutena :)
Uspele so prvovrstno.


Ruske kape - varianta brez mleka in jajc, iz pirine moke

Biskvit sva naredila iz
  • 25 dag polnozrnate pirine moke
  • 25 dag surovega trsnega sladkorja
  • 1 vanilin
  • 1 pecilni iz vinskega kamna
  • 10 dag grenkega kakava v prahu
  • 1 dcl olja
  • 2 dcl riževega mleka
  • malce naribane lupinice bio limone
Vse skupaj sva kar dobro zmešala z mešalnikom, da je nastala gladka, rahla zmes. Prelila sva jo na peki papir v največji pekač, ( tako ni preveč debel biskvit in ni treba izrezanih krogcev rezati na pol, pač pa zložiš dva skupaj).
Dala v ogreto pečico, na  180°C,  za 15 minut.

Medtem, ko se je biskvit pekel, sva naredila kremo.
  • 5 žlic hladnega riževega mleka sva zmešala z
  • 1 vanilijevim pudingom in
  • 4 velikimi, zvrhanimi žlicami polnozrnate pirine moke,
  • zavrela 4 dcl riževega mleka in vmešala gladko razmešan puding in moko
  • sladkala z 1 žličko sladkorja (ker je že riževo mleko sladko)
  • kuhala med mešanjem 3 minute in nato med mešanjem ohladila.
  •  Z mešalnikom sva, v rahlo peno, stepla
  • 20 dag bio rastlinske margarine in
  • 3 žličke sladkorja.
  • Dodala ohlajeno pudingovo kremo, gladko zmešala z lopatico.


Iz ohlajenega biskvita sva izrezala kroge, jih namazala in sestavila po dva skupaj. S kremo sva namazala tudi cel kolaček in ga povaljala v
  • kokosovi moki.


Povrhu sva z žličko prelila čokoladni preliv iz
  • 10 dag jedilne čokolade
  • 5 dag olja
(čokolada - olje, v razmerju 2:1 za čokolado, raztopljeno nad vodno kopeljo)

 Komaj sva zdržala 1 uro, da so se dobro ohladile. Tamlajši, navajen masla in mleka je prvi griz naredil previdno, vendar ga je okus navdušil. In ne le njega :) Ruske kapice v veganski varianti so neustavljivo dobre.


Z njimi je res nekaj dela, vendar je v dvoje hitreje in otroci tako z veseljem pomagajo, da je škoda, če jim ne damo možnosti. Naša kuhinja je  pogosto prizorišče otroškega ustvarjanja. Že res, da je pri dveh ali štirih letih pomočnik bolj izziv, kot pomoč, a pri šestih, lahko kuhinje vajeno dete, že krasno pomaga ali samostojno pripravlja enostavne jedi. Sebi in nam v veselje.


Tamlajši je iz biskvita, ki je ostal od odrezanih krogcev, naredil še kroglice. Zdrobil biskvit, dodal kremo, ki je ostala in kokos.


Današnji siv, deževen dan je kot naročen za peko in ustvarjanje.
Sivina je nadvse lepa, ko jo malce obdelamo po svoje :)


In, ne rabim gledat daleč okrog sebe, da vidim, da je letošnje poletje čudovito :)


V vseh njegovih odtenkih.


Lp,Keltika

16 komentarjev:

  1. Krasno zgledajo in se velja potrudit, da jih naredim. :)
    🍮

    OdgovoriIzbriši
  2. joj tele kapice pa res zgledajo slastne! pa tako lepo si jih pofotkala! lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za tale recept in večno pozitivo. Kot bi posijal sonček :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. mmm ja, res so dobre, ampak pri izdelavi so me zelo namučile :-)) Se je pa izplačalo! Bo treba spet ponoviti ....
    Fotke so čudovite!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ooo, fotke so kot iz najboljših francoskih slaščičarn in uf, kako mora biti to dobro. Poslednja v rdečem kvačkanem in goreče rdečem in dalijah?! pa polepša današnji praznični dan. Čudovit poletni dan. Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ruske kape so res odlično pecivo,pohvale za super veganski recept in krasne fotografije:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Bajkoviti zalogaji.. sad mi se jede..

    OdgovoriIzbriši
  8. na tvoj blog pa človk nesme priti lačen hihih:)))) mnjami :))) in pa torbica čista petka :)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Že dalj časa na wishlisti, pridejo na vrsto pozimi :) krasne slike

    OdgovoriIzbriši
  10. mmm, kako bo zdaj eno pohrustala.

    OdgovoriIzbriši
  11. Kar povabila bi se k vam na en "slasten" obisk. Kapice sem že jedla, njamsi; pekla pa še ne...:):)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ko vidim tvoje recepte imam vedno polna usta slin, pa naj bodo to sladice, sokovi, zelenjava...in dobrih namenov o omejitvi vnosa sladic je konec ha...

    OdgovoriIzbriši
  13. Kakšne prekrasne fotografije! Mmm, kako bi z veseljem pojedla eno kapico/kučmo.

    OdgovoriIzbriši
  14. Pri vas je vedno tako čarobno in sladko! S temi kapicami pa še posebej.
    Ostanite svoji!

    OdgovoriIzbriši
  15. Ooooh ruske kape, to je pa po mojem okusu resnično naaajboljša sladica! Ob njih se vedno spomnim na pokojno teto, ki je delala tako lepe ruske kape, da smo jih vikali! In na srečo mi je ostal njen recept, ki ga rada uporabim, če imam le čas. Zamudno pa je tole, ja! Tale prirejen recept je pa res super za vse, ki originalnih ne smejo. Bravo! Fotke pa itak kot vedno čudovite!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)