četrtek, 24. marec 2016

Praznični venček

Pred dnevi smo imeli v gosteh prijetno urednico in fotografa Delove priloge Odprta kuhinja, poslikala sta nekaj jedi in skušala ujeti nekaj naših utrinkov, kako bo zadeva izpadla bomo lahko videli nekje sredi aprila.
Zagotovo pa je dobro izpadel Praznični venček :) To bogato različico navadnega venčka sem si zamislila v veganski verziji in verjemite, da je okus tako poln, rahel in božanski, da nihče ne bi pomislil, da je brez jajc in kravjega mleka.


Več in lepše fotografije boste lahko poiskali v Odprti kuhinji, venček pa z dovoljenjem urednice objavljam pred izidom revije, saj je primeren za tiste, ki ne smejo jajc in mleka in si bodo lahko praznike zeloo okusno posladkali :)


Recept je malo daljši in priprava kar zamudna, ampak se izplača. 

Sestavine za testo za dva venčka:
250 g pirine moke tip 480
120 ml kokosovega mleka (ali kakšnega drugega mleka)
20 g kvasa
30 g kokosove hladno stisnjene maščobe (ali masla)
30 g sladkorja
1 x vanilin sladkor
½ naribane bio limonine lupine

Dodatno za temno testo:
3 zvrhane čajne žličke grenkega kakava v prahu
3 čajne žličke sladkorja

Nadev za belo testo – orehov nadev:
12 dag zmletih orehov
1  dcl kokosovo mleko (ali kakšnega drugega mleka)
3 čajne žličke sladkorja
¼  čajne žličke cimeta
1 x vanilin sladkor
pest namočenih rozin

Nadev za temno testo - kokosov nadev:
6  dag kokosove moke grobe
O,6 dcl kokosovega mleka (ali nekaj žlic stepene navadne sladke smetane)
30 g kokosove hladno stisnjene maščobe (ali masla)
1 x vanilin sladkor
3 čajne žličke sladkorja
noževa konica naribane bio limonine lupine

Orehov nadev: v posodi poparimo s kokosovim mlekom orehe, premešamo in med mešanjem dodamo ostale sestavine. Dobro je, če mažemo s hladno maso, nato posujemo z rozinami. Kokosov nadev: zmešamo vse sestavine

Priprava testa:

Moko presejemo v posodo, naredimo jamico, vanjo razdrobimo kvas, dodamo čajno žličko sladkorja in prelijemo z mlačnim mlekom. Pustimo toliko časa, da se naredi kvasec, nato dodamo ostale sestavine in dobro zgnetemo oziroma zmešamo v testo z mešalnikom. Razdelimo ga na  dva dela. V en del zamešamo še 3 čajne žličke sladkorja in 3 zvrhane čajne  žličke grenkega kakava. Mešamo toliko časa, da postane testo enakomerno čokoladne barve. Testo pustimo počivati 30 minut, nato ga razdelimo belo testo na dva dela, kakavovo na dva dela in oblikujemo nekje 30 cm dolge svaljke katere razvaljamo na približno deset cm širine. Belo testo premažemo z orehovim namazom, kakavovo testo pa s kokosovim namazom. Namazano testo trdno zvijemo in ga stisnemo po celotni dolžini po spoju in na koncih. Nato prepletemo eno belo in eno temno testo v kitko in oblikujemo venček. Pustimo počivat 30 minut. Pečemo 20 minut na temperaturi 200°C.


Priznam, da me še vedno drži pozitivna energija od našega srečanja v petek in vse ideje in izdelki, ki nastajajo so veseli in pisanih barv.

Piščančki iz kinder jajčk - delo najmajše

Kot prijetnega virusa se nalezemo dobre volje in kot magnet pritegnemo več in več lepih dogodkov. Še v Craftalnici so izbrali mojo voščilnico med top3 :)
Samo želim si, da bi bila vsa pomlad tako okroglo prijetna, zelena in rodovitna.


Letos sem naredila čisto premalo velikonočnih voščilnic. Zajčki, simbol rodovitnosti in bogatstva narave bodo najbrž našli mesto še na kakšni, zgolj v čast pomladnemu prebujenju narave, namenjeni voščilnici.


Dobro voljo in vesele praznike želim :))
Lp, Keltika

19 komentarjev:

  1. Čestitke za pripravo članka, ko bo v tisku me/nas ponovno spomni, da bom/o pozorn/a/e na objavo. Izgleda slastno-hvala za recept, a jaz bi morala tole videti v živo, ker mi deluje zapleteno.:)
    Pomladni izdelki so pa krasni od piščančka do zajčka.
    Lepe praznike tebi in tvojim najdražjim
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitke tako za članek in Top 3 pri CRAFT-alici kot tudi za praznični venček, ki je videti zelo okusen, dekoriran Kinder jajček najmlajše kot tudi za zajčkasto voščilnico, ki je čudovita. Tudi tebi želim lepe in mirne velikonočne praznike.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super za članek v prilogi, bom pozorna na objavo, da je ne zamudim. Tale venček izgleda noro dobro ampak jaz se pustim na velikonočne dobrote povabiti kar k mami. Razvajeno dete pač ;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ti si pa res ena pridna punca z mnogimi talenti. :-) Najprej čestitke za TOP3 v Craft-alnici. Tvoje srčke z washijem sem imela od vsega začetka na sumu, da bodo zmagali. :-)) Moram zadolžiti mamo, da bo pazila na tvoj članek, ki si ga bom zagotovo shranila. :-) Priprave prazničnega venčka se pa niti v sanjah ne bi lotila, čeprav moram priznati, da je že na izgled slasten. :-)) Vaša praznična dekoracija je spet čisto posebna in zelo lepa, tako kot tudi praznična voščilnica. :-))

    OdgovoriIzbriši
  5. ulala vencek za petko in plus:))
    piscancki carski:))) voscilnica pa pipika:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. iii, super za članek in močno držim pesti, da bo ponesel glas v deveto vas :) In kako lepo izgleda tale venček in verjamem, da je tudi slasten. Tako lušno in otroško razposajeno je pri vas. Kako sem vesela, da sva se spoznali tudi v živo in sem te lahko stisnila :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Enostavno čudovito....
    Bodite sladko.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jupi čestitke za članek in top 3. Pa kako ne, ko je tako krasna čestitka z washiji nastala. Mhmhmh me mikajo tele pletenke, samo kaj, ko imam občutek, da bom popoldan preživela z najmlajšim pri dr. :-( Sobota in nedelja pa sta rezervirani pri tašči in pri mami, kjer se bodo mize že tako ali tako šibile pod domačimi dobrotami...

    OdgovoriIzbriši
  9. Joj, očitno jaz ne smem lačna gledati tvojih objav, ker se že malo tresem :)) Tale venček izgleda tako slasten! Čestitke za članek! Pa tako lepo ste ustvarjali z otročki. Lepe praznike vsem!

    OdgovoriIzbriši
  10. Mateja, saj si več kot super ustvarjalka in vsestransko uspešna. Ni ti tuje nič od kuhe do ustvarjanja in vse kar pride vmes:))) Čestitke, da boš imela objavo, ki bo dostopna širšemu krogu in seveda hvala, ker vse tvoje recepte tako lepo deliš. Lep pozdrav in lepe praznike vam želim, Andreja V.

    OdgovoriIzbriši
  11. Super! Tega ne smem zamuditi :). Venček je čudovit, ne dvomim, da tudi zelo dober. Lepo ste ustvarjali.
    Vesele velikonočne praznike.

    OdgovoriIzbriši
  12. Najprej čestitke za vse sladkorčke. Komaj čakam na objavo. Tale venček izgleda tako slastno. Pa čudoviti velikonočni izdelki. Tako po mojem okusu :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Lepa praznična objava :-)) Želim ti lepe in predvsem mirne praznike!
    In bravo za Odprto kuhinjo.

    OdgovoriIzbriši
  14. Mateja, glej da nas spomniš na objavo v časopisu. Čestitke, zaslužite si in čestitke za TOP3. Venček izgleda čudovito in verjamem, da je tudi slasten. Tudi ostali izdelki ne zaostajajo, kot vedno ste ustvarjalni vsi. Lep praznični ponedeljek.

    OdgovoriIzbriši
  15. Vesele velikonočne praznike tebi in tvoji družinici želim. Čestitke za voščilnico med top 3, za objavo članka o slastnem kolačku (mogoče se ga bom pa lotila) in prazničnem ustvarjanju tvojih najmlajših.

    OdgovoriIzbriši
  16. Prišli so no na pravi naslov. Le kje, če ne pri vas so našli kar so iskali: prijaznost, domačnost in okus po dobrem.
    In kot si enkrat rekla: ko gre vse na kup.... Ja, tudi pri dobrih stvareh je to možno. Če si dober in pozitiven človek se to nekje mora poznati. Uživaj v pomladi in nas razveseljuj še naprej.

    OdgovoriIzbriši
  17. Čestitke Mateja.....res so pozvonili pri pravih vratih.....Dobro se z dobrim vrača....mogoče ne takoj, enkrat pa sigurno in ja, vesela sem zate. Prazniki so sicer že mimo, upam si trdit, da si jih preživela lepo. Čestitam tudi za TOP3....punce vedo, kaj je lepo. čao

    OdgovoriIzbriši
  18. Fantastična potica in zgleda božansko.
    Lepo, ker se te drži pozitivna energija. Pa mislim, da je pri tebi skoraj vedno tako. Koliko lepih in zanimivih izdelkov.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)