sreda, 9. januar 2013

Korenčkov sok

Eden izmed mojih najljubših trenutkov dneva je čas za sok. Pri nas namesto jutranje kavice spijemo sveže iztisnjen sok. Vsak dan, brez izjeme. Jaz vedno korenčkovega, ostali včasih tega, včasih pomarančnega. Če zbolimo in imamo temperaturo pijemo pesino-jabolčnega - ta je resnično dober, a s tako močnim zdravilnim učinkom, da ni za vsak dan.

Naš jutranji obred se začne s pripravo soka, nato pa si  vzamem trenutek zase,  sedem in uživam v svojih 5 minutah in 3dcl korenčkovega soka.

Korenček izvira iz Azije, kot kultivirano rastlino ga prvič omenja Hipokrat. Že takrat so ga uporabljali za zdravljenje kašlja, tuberkuloze in drugih pljučnih obolenj. Staronemško ali morda bolje staroselsko ime zanj je bilo morha. Prvotno je bil vijolične barve, šele v 19.stoletju ga je francoz Vilmorin s selekcijo pretvoril v sočno, sladko oranžno koreniko.

Vsebuje ogromno beta karotina -predhodnik vit.A, ki je močan antioksidant, vitamine B1, B2 in B6, nekaj vitamina C, E in K1, magnezij in precej sladkorja. ( zaradi velike vsebnosti sladkorja se  po naših izkušnjah sodeč pri prehladnih obolenjih ni obnesel, saj so bakterije imele hrane na pretek)

 Upočasnjuje proces staranja in je še posebej učinkovit proti prostim radikalom. Je naravno topilo za čire in rakave tvorbe, preprečuje okužbe oči in grla, mandljev, sinusov. Znižuje holesterol, preprečuje bolezni srca in ožilj in gradi zdravo kri..

Pa še sladek je in dober :))...

 
 Iz naše knjižnice:
Cortese D., Zelenjava, druga moč naravne hrane
Walker N., Sveži zelenjavni in sadni sokovi
Ubiparip M., Naravno zdravljenje s korenjem
Costain  L., Zdrava prehrana
lp.Keltika




2 komentarja:

  1. kako se naredi ta sokec? samo korenček in voda - ali gre to kako drugače. hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo,
      za korenčkov sok potrebuješ 1kg korenja iz katerega iztisneš 3 dcl soka. Najboljši sokovniki so polžasti, centrifugalni ne stiskajo pač pa cefrajo in sučejo sok ven, ampak mi smo dolgo imeli navadnega PoWer juicerja, pa je bil čisto ok. Vode ne dodajaš. Korenček je sladak, vendar tile prvi spomladanski so še malce grenki. V Hoferju in Lidlu dobiš BIo korenje, ki ni preveč dražje od navadnega. Korenčekov sok resnično pomaga pri številnih boleznih, je čudežno sredstvo in dokazano učinkovit.
      Srečno :)

      Izbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)