ponedeljek, 4. marec 2013

Sonce na nebu, sonce na krožniku

SONČNE BUČE IZ SHRAMBE

Ko smo se odločili, da bomo zimo poskusili preživeti ob domači sezonski zelenjavi, si nismo predstavljali, da bo tako težko. Enkrat so nam molji preluknjali ves fižol, drugič je voluhar pojedel zimsko solato, potem so v kleti zgnile vse buče, miši pojedle skoraj ves krompir...vsako leto nov izziv :)

Lansko jesen je bila narava radodarna z bučami in uspelo nam je, da smo jih obdržali do zdaj :) Na suhem, ne preveč toplem, ne pretemnem. Hokaido in futsu buče. Futsu se lepše skladiščijo saj ni niti ena segnila. Hokaido so malce občutljivejše, a bolj dobre :)

Buče - ena izmed najstarejših kuturnih rastlin na Zemlji - sončne, polne karotenoidov ter ostalih zdravilno delujočih  zadev.  Kot korenje. In tudi delujejo podobno na naš organizem. Antioksidantov polne, so hrana za žleze, spodbujajo izločanje presnovnih zaostankov, delujejo protivnetno, protirakavo...Kuhane sicer manj kot presne, a kaj, ko se kar ponujajo, da jih pripravimo v stotinah božanskih jedeh.



Sončna bučna juha
Čisto preprosta. Zgolj iz buč, soli, dosti čebule in česna, ki jih skupaj narežemo v vodo.  Kuhana v 15-ih minutah. Zmiksana s paličnim mešalnikom. Zakuhamo lahko karkoli nam srce poželi ali pa nič. Semena seveda prej odstranimo,  operemo in na papirnati brisački posušimo do pomladi. Za nove rodove bučk.

 Ti dve sta šli danes v predelavo, ampak nista zadnji ..:)

Zunaj pa sonček in naraščajoči potočki.


Naj vode skupaj s snegom odnesejo sivino in prinesejo sonce.
Lp,Keltika

7 komentarjev:

  1. Ja, bučna juhica je ena od tistih preprostih reči, ki vedno polepša dan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi meni je najljubša hokaido juhca.

    OdgovoriIzbriši
  3. Priznam, da tudi jaz obožujem bučne juhe, ki v teh mrzlih dneh še posebej ogrejejo telo in dušo. Spet čudovita objava, zato te na mojem blogu čaka nagradica.

    OdgovoriIzbriši
  4. O samooskrbi sanjam že xxx let.
    Žal pa jo samo z vrtom zelo težko dosežeš :(.
    Še dobro da obstajajo kmetije in ljudje ,ki razmišljajo kot ti.
    Bravo!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožujem bučno juho. Ponavadi jo delam iz hokaido buče, futsu buče pa še nisem uporabila... Krasno izgleda :).

    OdgovoriIzbriši
  6. o, kako je pri vas lepo. občudujem vaš stil življenja in tudi mene vedno bolj vleče iz bloka v hišo z vrtom ali njivo. hvala za vse napotke in nasvete, pa hvala za prijazne besede na mojem blogu.
    se beremo.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)