petek, 17. maj 2013

Glina

Zadnje dni zgolj funkcioniram. Brez nadstandardov, kot je ustvarjalnost, dobrovoljnost... Zaradi vnetja, ki se je naselilo v levo polovico moje glave in obvladuje tako sinus, kot uho in polovico zobovja. Kolikor morem si pomagam z glino, ki naši družini čudežno pomaga prav pri vseh nebodigatreba.


Vem, da je marskikdo ob naslovu pomislil na izdelke iz gline, ne pa na glino, kot pomoč pri premagovanju raznih bolečih zadev. Glina je res vsestranska in ena izmed mojih ljubezni. Večino manjših skled na fotografijah, kot je tista s krompirjevim golažem, sem naredila sama, na kolovratu. Ker pa je s peko in glaziranjem kar precej opravka, danes kolovrat stoji, namesto gline pa uporabljamo das maso.

Z ničemer pa se ne da zamenjati njenih zdravilnih učinkov. Mi jo uporabljamo tako za bolečine v križu, kot opekline, zanohtnice in ostala vnetja, pa pri pikih, padcih, zvinih...Vedno imamo vsaj dve posodi pripravljeni za obkladke. Tisto pravo, stekleno in plastično, ki sicer ni preveč primerna, je pa praktična, ker jo jemljemo povsod s seboj. Pravzaprav je ves čas v avtu.

Suho glino v prahu kupimo, jo vsujemo v emajlirano, lončeno, leseno ali stekleno posodo in prelijemo z vodo. Pustimo stati vsaj eno uro, nikdar ne mešamo. Za obkladke uporabljamo hladno, mlačno ali vročo. Za revitalizacijo toplo, pri vnetjih hladno. Takoj, ko obkladek postane mrzel ali vroč, ga zamenjamo in uporabljeno glino vržemo stran.


Medtem zunaj dež umiva cvetove mojim azelejam za hišo.

hoste in azeleje

In pelargonije se bleščijo.


Netresk pa nabira moči, da ustvari svoj čudežni sok, tako nepogrešljiv pri vseh vnetjih, ne le ušes.

netresk

Mirno noč želim :)
Lp,Keltika

Iz naše knjižnice:
R. Dextreit; Glina zdravi

13 komentarjev:

  1. Naj glina čim prej opravi svoje, da boš spet 100% :-) Čudovite rože imaš. Mirno noč.

    OdgovoriIzbriši
  2. Glina-carica ,vse pozdravi res je:)sem že slišala same pohvale ...tudi pijemo jo lahko:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Z glino tudi moja prakticira. Pa lep vrt imaš, zelo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zakladnica znanja si in kako lepo je kaj novega izvedeti. Glina tudi mene privlači-zemlja, ne?
    Upam, da bolečine kmalu zapustijo tvoje telo, očke pa si lahko oddahneš kar s sprehodom okoli hiše.
    Lep vikend-jaz ga bom preživela v službi.
    Pozdravček Tamara

    OdgovoriIzbriši
  5. Ojej, bolečine zaradi sinusov poznam... naj čimprej mine vnetje. Hvala za vedno uporabne informacije :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Upam, da ti bo kmalu bolje in se boš pozdravila.
    Ooo, kako lepo je pri tebi. Mene navdušujejo hoste, pa še nimam dovolj sence okoli hiše, da bi jih lahko posadila.
    Lepo bodi!

    OdgovoriIzbriši
  7. Upam, da se čimprej pozdraviš.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zelo prijeten blog, z veseljem ga pogledam in ponovim kakšen recept. Upam, da so se sinusi že unesli, majhen nasvet še od mene - meni zelo pomaga spiranje nosu s toplo fiziološko raztopino v katero čez noč zamešam žličko gline.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Katarina najlepša hvala, danes grem v službo, jutri me čaka zelo naporen dan, tako da si bom mešanico zdajle pripravila in preizkusila, ko pridem domov. So se že skoraj unesli, pa sem namesto smutija podlegla toplemu kruhu iz sača. Se je zjutraj precej poznalo :(

      Izbriši
  9. Fajn je videti vse tole... Lepo je pri tebi.
    Glinoljubka pa sem že dobro desetletje. V resnici je čudežna. Samo dihati je treba z njo :)

    OdgovoriIzbriši
  10. O, kako krasne so tiste hoste in azaleje! kot iz revije, res lepo zgleda. aha, glina, bom mtki svetovala, ona ima kar naprej zamašene sinuse. nazadnje sem ji zmešala malo eteričnih olj, da si je masirala okolico pa pravi, da je pomagalo. po intuiciji se mi pa zdi, da bi glina res znala hitreje opraviti delo. želim ti, da čimprej prosto zadihaš.

    OdgovoriIzbriši
  11. Kje pa kupiš glino? Že večkrat sem gledala, da bi jo začela uporabljati v zdravstvene namene, pa se še kar nisem opogumila. Nisem vedela, komu zaupati, da bo res imela učinke.
    Drugače pa priporočam še hinacejo - ameriški slamnik. doma ga posadite, lep cvet, ki ga potem namočiš v alkohol in dobiš tinkturo. ne vem, če je še kakšna finta (malo razišči), ampak nas tudi hinaceja drži pokonci. prodajajo ga drago, zelo drago, če ga doma narediš je pa ugodna varianta :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, slamnik imamo, ampak ga res ne uporabljam, pa vsako leto rečem , da bom. Tvoj nasvet je zeloo zanimiv, hvala. Glino kupim v samostanu v Stični, 5kg rinfuze pride okrog 15 evrov, glina je iz Radomelj. lp :)

      Izbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)