sreda, 29. maj 2013

Raste, semeni, živi

Trava rase kot za stavo, zelenice bi lahko kosili vsake dva dni, zelenjava na vrtovih in njivah pa stoji. Nekako se ne gane v višino. Mrzlo vreme ji ne prija. Ali pa jaz preveč čakam vsak milimeter.


Življenje neobremenjeno teče naprej in nič ni tako pri miru, kot je videti. Neučakano pogledujem paradižnik, medtem, ko motovilec cveti in mi semena skoraj uidejo.

cvet in seme motovilca žičarja

Vsak hip bo tudi rukola naredila semena in stoletna čebula - ta je sploh moja ljubljenka. Lanske čebule je zmanjkalo, v trgovinah egipčanska, nizozemska..
Če imate prazen košček zemlje ali pa malce večji lonec, posejte stoletno čebulo. Hvaležno se bo razrasla v majhen grmiček, preživela zimo in kmalu boste lahko v spomladanske solate narezali svoje mlade čebulice.

stoletna čebula cveti

Tudi sadna drevesa razvijajo svoje plodove.
Marelice lovijo sonce in že kažejo malce rumenkaste barve.

marelica

Jablane pa se borijo z ušmi. Medtem, ko je bilo lani leto miši, bo letos, kot kaže, leto mravelj. Toliko mravljišč, kot smo preselili letos, jih še nismo. Mravlje veselo gojijo svoje listne uši in se prehranjujejo z njihovimi izločki (mano). U. škropi drevesa s koprivami. Namoči jih v hladno vodo za 24-48 ur, precedi in poškropi s škropilnico. Koprivov izvleček krepi rastlino in deluje proti ušem, čeprav so letos zeloo vztrajne.

mravlje pasejo uši na jablani

Trave na travniku so začele odmetavati svoja semena, živali dobivajo mladičke. V visoki travi so varni zajčki in srne, pod streho pa ptički.



Vsako leto na istem mestu, običajno smo imeli cikovta, letos mi še ni uspelo ugotoviti katera ptica je to.


Med visoko travo in marjeticami  v tem času vidimo tudi liste hudo strupenega jesenskega podleska, katerega zamenjava za čemaž je lahko usodna. Podlesek bo kmalu razvil svoj plod, cvetel pa bo jeseni, ko listov ne bo več. Latinsko ime te rastline je 'filius ante patrem', kar pomeni - sin se rodi pred očetom.

jesenski podlesek

Na vrtu pa se bohoti še ena, meni ljuba cvetlica. Kot podlesek, so tudi njo nekoč znali uporabljati v zdravilne namene, mi jo rajši pustimo pri miru, saj je močno strupena. Potonika.

potonika

Med dežnimi pavzami mi je uspelo okopati našo najljubšo travo - koruzo. (Koruza pač spada med trave, ne med žita) :) Naša koruza je sorte trdinka. Seme, ki se iz roda v rod prenaša kakšnih 150 let, smo dobili od prijateljev, ki imajo ekološko kmetijo že od časov, ko so tako kmetovali vsi, še preden je bilo treba za naziv plačevati drage certifikate :)


Danes sta sonce in dež tekmovala. Vsake pol ure eden. Perunike, ki jih je dež posul s kapljami in hip zatem obsijalo sonce, pa so izkoristile igro narave in se važno pokazale v vsej lepoti :)


Gugalnica, lestve in plezala pa se igrajo z dežnimi kapljami.


Vode res ne primanjkuje te dni :))
Lp;Keltika

16 komentarjev:

  1. Hvala za lep izlet po tvojih današnjih poteh-ko prebiram tvoje poste imam občutek, da hodim s tabo, ti pripoveduješ in se občasno s fotoaparatom ustaviš in ovekovečiš povedano. Hvala
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo lep zapis. Čudovito, tudi ob takšnem vremenu. Rdečo potoniko pa sem si zapomnila :), moje ljube v dvojih drugih barvah "dobiš", ko se nastavijo soncu...

    OdgovoriIzbriši
  3. Kot sta omenili obe pred mano, lep zapis s super fotkami.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaooo miline !!! Hoću još !!! :))))

    OdgovoriIzbriši
  5. Danes sem vstala prav slabe volje, tole vreme me res že ubija. Tvoj zapis mi je prinesel nasmeh na ustnice...res, kako lepa je narava, če samo dovolimo, da se nas odkrito dotakne. Hvala za te vrstice.

    Tina

    OdgovoriIzbriši
  6. ...ptičica koja gviri iz gnezda..neće da se slika....<3 Sve mi to tu liči na pravu prirodu okruženu prirodom...

    OdgovoriIzbriši
  7. Super zapis in slike. Vsaj nekaj, kar popestri današnji deževno-mrzli dan.
    Marelice sem tudi jaz včeraj štela in jih naštela celih 7 ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Čudovito je pri vas:)prov blaženo:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Tista ptičica bi znala bit šmarnica, če je črna (črnosiva) in ima oranžno pod repom...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, Pina, vesela sem infomacije :)) Mislim, da je res oranžna pod repom. V tem dežju se tako tišči pod streho in greje jajčka, da je ne morem videti. Hvala, oglasi se še kaj! :)
      Lp

      Izbriši
  10. Krasne fotografije in opis vsega kar se trenutno dogaja na vrtovih. To z mravljami pa je res noro letos.

    OdgovoriIzbriši
  11. Mislim, da vam pod streho gnezdi muhar ali pa mogoče šmarnica, čeprav se s fotke žal ne da bolj zagotovo razbrati. Preveri na netu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, sem 'prečekirala'. Je oranžna pod repom, tako, da je zagotovo šmarnica.

      Izbriši
  12. Jaz bi pa prosila za ime rumene rože na sliki...
    Hvala za odgovor

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)