sobota, 25. maj 2013

Riževe kroglice in koprive v smetanovi omaki

Ne preveč zakomplicirano, morda malce zamudno, a vredno truda :)

Da so koprive zelo zdrave in primerne tako za čaj, šampon, kremo, kopel in hrano itak vsi vemo. Ker na vrtu in njivi še ni kake poštene zelenjave, si pri pripravi kosil kar precej pomagam z divjo hrano. Čemaž je mimo, hmelj je mimo, koprive pa rastejo kot za stavo. Ker jih imamo dovolj, si privoščim nabrati samo vršičke. Nikdar jih ne nabiram z rokavicami in nikdar me ne opečejo. :))

Kosilo sem kuhala v dveh različicah. Mlečni in brezmlečni. Zraven gre tudi solata, ni pa nujno :)


Riževe kroglice
so nekaj tako dobrega, da jih boste zagotovo naredili še kdaj. Uporabite lahko katerokoli zeleno zelenjavo, koprive so precej nežnega okusa, še boljše so porove ali ohrovtove kroglice. Potrebujete zelenjavo, sir, riž, moko, jajca in drobtine.

  • naberemo vedro kopriv, dobro operemo in jih blanširamo (malce pokuhamo v vreli vodi)
  • polovico kopriv s penovko poberemo v cedilo (iz njih bomo naredili omako), odlijemo nekaj vode
  • ostalo polovico kopriv zmiksamo s paličnim mešalnikom
  • v to zmes damo kuhat riž
  • riž kuhamo toliko časa, da popije vso vodo, nato ga ohladimo
  • premešamo, da postane pocast in pričnemo z oblikovanjem kroglic
  • oblikujemo z mokrimi rokami, v vsako kroglico vtisnemo kocko sira, mocarelo, tofu
  • kroglice paniramo (moka, jajce, drobtine) in ocvremo v vroči maščobi

Ker bele moke ne uporabljam, naredim drobtine takrat, ko jih potrebujem, iz pirinega prepečenca.


Koprive v smetanovi omaki
so narejene po principu špinače.
  •  na maslu malo popražimo čebulo
  • dodamo blanširane, sesekljane koprive in drobno zrezan česen
  • ko zadiši, posujemo z žlico pirine moke, malce popražimo
  • dodamo kislo, sladko smetano ali mleko - kar je v hladilniku
V veganski varianti je včasih kar voda, včasih pa ovseno mleko in seveda olivno olje.



Ker v tem mrazu ne raste nič, razen kopriv in se kupljene zelenjave izogibam koliko se da, bom očitno še kar nekaj časa kuhala divjo zelenjavo. Ej sonček, pridi:)
Želim vam toplo nedeljo :)
Lp,;Keltika

11 komentarjev:

  1. Super recept in ponovno krasne foke, da se mi kar sline nabirajo, ko jih gledam :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako ovo ekstravagantno a lagano zvuči.Volim ovakva jela.A i fotografije su primamljujuće..Odlično!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasen recept, fotografije profesionalne krožnik pa čudovit-dobro, da sem po kosilu :)
    lep pozdravček
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi mi že prakticiramo s koprivani, ki nam ji prinašata (mogoče nekoč) tast in tašča. Drugače pa tele rožice prov poživijo fotke.

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasen blog! Fotografije so me očarale:) Mislim, da bom preiskusila veliko receptov, tega tudi (že nekaj časa na vrtu opazujem koprive in razmišljam o kakšnem dobrem receptu)...
    Lep pozdrav, Jagoda

    OdgovoriIzbriši
  6. Za Jagodo pride še Jagodka;) Ki je prav tako navdušena. Super recept, kmalu poskusimo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mnjami:):) pa še z okusom aranžirano na krožniku:) tko da za oči in dušo:)super:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Oo, kok je luštno :). Jaz sem letos čisto zatajila, kar se "divje" hrane tiče. Nisem šla po čemaž, nisem šla po koprive, nisem nabrala vršičkov (a imam še čas?) upam, da mi vsaj bezeg uspe nabrati (pa še vreme je čudno)...

    OdgovoriIzbriši
  9. Riževe kroglice so res dobre. Tudi jaz jih večkrat naredim.
    Tele tvoje s koprivo in omako iz kopriv so res specialne. Pa rožice res vse skupaj poživijo. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  10. O madona, to pa gre na kar na vrh liste receptov za sprobat!
    Pa res čudovite fotke!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)