sreda, 24. julij 2013

Sprehod skozi dan

Kratek sprehod po mali kmetiji. Že res, da je tudi za nas, ki kosimo travnike šele takrat, ko odvržejo semena, nastopil čas košnje, da v najhujšem soncu fitnesiramo po travnikih in, da bo to trajalo vsaj še kakšen teden, sploh, ker nam je danes dež zmočil suho mrvo in bomo še večkrat obračali....:(


Pa se vendarle najde čas tudi za to, da gremo naokrog in opažamo.
Tako smo opazili krasnega nočnega metuljčka, ki je spal na korenjevih listih. Mali vinski veščec je njegovo ime. Skoraj bi rekla, da je mali vilinski, ne pa vinski veščec :)


mali vilinski veščec

Opazili smo tudi, da imajo šmarnice spet mladičke. Tokrat je gnezdo v štalci, pri konjih.

mladički šmarnice

 Videli, da zori oves in nas po košnji čaka žetev.

oves

Opazovali smo kako lepo cveti v senu naš krompir cvetnik. Stara slovenska sorta, ki se prenaša iz leta v leto je iz prijateljskih kmečkih rok prišla do nas.



 Letos bomo shranili krompirjevo seme in ga drugo leto posejali. Dolgo nazaj so krompir pridelovali na tak način. Po zapisu, nekega naravoljubega učitelja iz leta 1873, sodeč, je škoda, da so to prakso opustili. Traja res eno leto dlje, da prideš spet do jedilnega krompirja, ampak je manj bolan in večji pridelki.
Ko gledam krompirjeve plodove, v katerih se skriva seme, mi je tudi kristalno jasno, da je res v sorodu s paradižniki in paprikami :)

krompirjev plod s semenom

Seveda smo opazili tudi, da je v času, ko smo bili na morju tavečji lepo poskrbel za živali, pokosil zelenice, da se zelenjava ni posušila in da rože zadovoljno cvetijo.


ameriški slamnik

Tudi vam, želim, lep sprehod skozi dan :))
Lp,Keltika

16 komentarjev:

  1. Krasno si zgodbo podkrepila s fotografijami :)
    Veščec je res vilinske vinske barve, šmarnice pa tako prijetno kukajo z velikimi kljunčki :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Aha, še nekaj ... če ste imeli krompir samo cvetnik, potem bo v redu, če shranite semena. Če ste imeli pa še kakšno sorto krompirja, pa se je verjetno navzkrižno oprašil, tako da novi krompir ne bo imel čisto vseh lastnosti cvetnika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vidiš, na to pa nisem pomislila. nedaleč proč smo sadili nek krompir iz Bosne, sicer ta sploh še ne cveti, ampak bomo videli, kaj bo drugo leto zraslo iz semena. Hvala za informacijo, bodi lepo :)

      Izbriši
  3. Pri vas je res lepo :) Moj junior bi takoj zamenjal mesto za vašo kmetijo, sploh če bi mu povedala, da imate tudi konje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zopet lepa predstavitev in fotke narave v tvoji okolici. Me pa fascinira, da imaš še vedno čas vse pofotkati, kljub obilici dela, ki ga je potrebno opraviti na kmetiji. Fotič skozi na dosegu rok a ne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehe, brez njega nikoli, ne na njivi, ne naokrog, razen na morju :)))

      Izbriši
  5. Čudovito si nam pričarala dan pri vas :-) Fotke so čudovite. Pa vse pohvale vašemu tavečjemu, da je tako lepo skrbel za vse, ko ste bili na morju.

    OdgovoriIzbriši
  6. Čaroben sprehod in vedno znova mi pričaraš ta vaški svet, ki mi je poznan, a žal ne več tako dosegljiv
    imejte se lepo
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  7. Prav spočijem se ob tehle tvojih čudovitih postih. Hvala, da jih deliš z nami.

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno je kod tebe a pticice su preslatke:))))

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimiv krompir, prvič slišim in vidim..
    še takih objav!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Prelep zapis, podkrepljen s krasnimi fotkami. Vaško oz. kmečko življenje mi ni čisto tuje. Všeč mi je, kako znaš opazovati in imaš oko za dogajanje okrog sebe, saj čisto vsakdanje, preproste stvari prikažeš v eni čisto posebni luči. Kdo p še danes pogleda krompir na njivi in eno "veščo" na korenju. Treba si je vzeti čas in opazovati svet okrog sebe; na ta način odkrijemo čudovite stvari za katere smo sicer slepi.
    Komaj čakam jeseni, prav gotov bodo tvoji zapisi polni toplih, žarečih barv.

    OdgovoriIzbriši
  11. Čudovito:) vse okoli vas in za vas:)lahko ste srečni kaj vse opazite:)in doživite vsak dan:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Zelo mi všeč, kako iz utrinkov vsakdanjika in s čudovitimi fotografijami prikažeš naravo v čarobni luči... hvala, ker deliš te trenutke z nami. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Branje tele objave je bilo pa pri meni pospremljeno z veliko "oooo", "uauu", "ful lepo" in podobnimi vzdihljaji. Ne morem verjet, da ima krompir take plodove s semeni! Noro! Narava je res čudežna in jaz se vsak dan naučim kaj neverjetnega. Pa kakšen lepotec tisti rozi vilinček! Fotke s slamnikom in nežnimi rožicami v ozadju je pa za dušo spočit, za umirit se in za globo vdihnit topel poletni zrak.

    OdgovoriIzbriši
  14. Prečudovito! Enkrat bi si želela obiskati ta raj na zemlji! Podobne sanje... :) Kako lepo..

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)