petek, 13. september 2013

Sušeni paradižniki

Najboljši način konzerviranja sadežev sonca. Sušeni paradižniki v dobrem, biološkem olivnem olju.


To rundo je naredil Tavečji. Sušene paradižnike obožuje. Rad si jih doda v omake, namaze, solate. Ko kozarec enkrat odprem, gre tako hitro po vsebini, da ostali skoraj ne pridemo do njega :)


Paradižnik je opral, obrisal in narezal na kolutke in krhlje, odvisno od velikosti paradižnika. Ta male paradajzke zgolj na polovico. V dehidratorju so se, na 42°C, sušili kar kakšnih 24 ur.


Od zelišč je izbral sveže sušeno baziliko in origano, ter Piransko sol. Drugo rundo, ki je še v fazi sušenja, bomo naredili tudi s česnom.


Posušen paradižnik je bil še malce gumijast, ne povsem trd. Tesno ga je zložil v velik kozarec, plasti pa posipal z zelišči in soljo ter na koncu prelil s hladno stisnjenim biološkim olivnim oljem.


Za velik kozarec (1600g) je porabil kakšnih 6 kg paradižnika, liter olja in precej dobre volje.


Težko rečem, koliko ima tako shranjeno sonce rok trajanja. Pri nas ne prav dosti :)
Lp,Keltika

17 komentarjev:

  1. Bravo Tavečjemu :-) Super otroke imaš. Jaz zadnjih nekaj dni pospešeno iščem recepte, kako sušiti paradižnik, saj sem se kuhanja že pošteno naveličala :-) Sušila pa paradižnika še nisem. Zato pa sušim že drugo rundo bazilike. Kot mobile :-) Liste sem nasnula na sukanec in obesila.

    OdgovoriIzbriši
  2. Waw! Noro dobro - domač sušeni paradižniki. Verjetno v sušilcu sadja ne bi bilo isto kot v dehidratorju, kaj?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekateri ga sušijo kar v pečici, sonce je pa že prešvoh zdajle. Dehidrator je krasen, ker lahko bolj natančno nastaviš temperaturo in je manj možnosti, da ga izsušiš. Sicer pa smo mi pred leti vse sušili v sušilcu sadja, tistem okroglem, pa je kar šlo.

      Izbriši
  3. Hvala lepa za recept.
    Tega nisem še nikoli delala,vendar bomo poiskusili še letos.
    Paradižnika je na vrtu še dovolj in tole je odlična ideja kako ga shraniti.

    lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Vse čestitke. Super zgleda. To si tudi jaz želim delat, ali lahko po tvojem receptu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, zaenkrat se obnese, ampak upoštevaj svoj občutek glede soli, zelišč ali česna. Lp :)

      Izbriši
  5. Krasno,
    tvoj dečko je pa po mami-pridni vsi-ti ki daješ zgled in učiš-ter ostali, ki sledijo in usvajajo
    lep vikend
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  6. Še eden se javlja, ki obožuje sušene paradižnike. Včasih sem jih tudi jaz v olje potapljal, sedaj pa jih imam rajši samo marinirane s česnom, provansalskimi zelišči in malce olivnega olja. Čisti nadomestek suhe salame za v sendvič.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če objaviš recept za tvoj način, bi poskusili še po njem :)

      Izbriši
    2. Bom spisal enkrat v kratkem. Drugače pa na 200 gramov sušenega pradižnika stisneš 5 večjih strokov česna (mi ga obožujemo), dodaš 2 žlički provansalskih zelišč (domače pridelano : timijan, rožmarin, bazilika, origano)in nekaj žlic olja, toliko, da lahko vse dobro premešaš in dobro pregneteš z rokami. Shraniš v steklen kozarec in hladilniku zdrži cca 1 teden ali pa malo več.

      Izbriši
    3. Hvala, še danes naredim novo serijo po tvojem :)

      Izbriši
  7. Pri vas ste zelo pridni! Slastno deluje!

    OdgovoriIzbriši
  8. Zelo pridni!Paradižnik izgleda super!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlično! Vse pohvale Tavečjemu :)).
    Sušen paradižnik je nepogrešljiv tudi pri nas. Lp

    OdgovoriIzbriši
  10. Wau, tole je pa res dobro kaj. Sem zelo vesela, da sem obiskala tvoj blog in ti povem, da ga bom zdaj vsak dan čekirala kdaj nam boš pripravila še kaj dobrega:)
    Všeč mi je da opišeš postopek in dodaš recept.
    Lp Danica

    OdgovoriIzbriši
  11. Mmm, krasno. Kako lepo in dobro izgleda :).

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)