sobota, 26. oktober 2013

Ajdovi kroketi

...s kolerabičinimi listi

Na vrtu je precej zelenih listov, katere je resnično škoda zavreči, saj so nemalokrat  bolj okusni, kot ostali del, ki ga običajno pojemo. Prav to velja za zeleno kolerabico. Njeni listi so bogatejši, kot sama kolerabica, vsebujejo več klorofila, vitaminov, rudnin. Vse našteto velja tudi za cvetačo, brokoli, brstični ohrovt...Če imate možnost zelenjavo pridelati sami, boste tako iz odtrgane zelenjave lahko skuhali dve kosili. Naravi prijazno, raznoliko in varčno.


O tem, kako zdrava je ajda sem že pisala, iz nje se da narediti čisto vse, užitna pa je tudi nakaljena, torej presna. Ajdovi kroketi s kolerabičinimi listi so nezahtevno kosilo, polnega okusa. Za prilogo smo imeli krompir v oblicah, ne moremo si kaj, če ga otroci obožujejo :)

  • 20 dag ajde skuhamo v slanem kropu,
  • 2 veliki čebuli, sesekljani, prepražimo 
  • velik šop kolerabičnih listov blanširamo in sesekljamo z nožem. Če imate listov premalo, lahko dodate blitvo, ki je v tem času zelo lepa in velika.
  • 1 velik strok česna drobno narežemo
  • dodamo še 1 jajce in vse skupaj stresemo k ajdi
  • po potrebi dodajamo pirino, koruzno oziroma vašo najljubšo moko, da se kroketi obdržijo skupaj.
Zmes zajemamo z malo žličko in polagamo kupčke na vročo maščobo. Vsak kupček z žlico malce sploščimo. Pečemo na srednji temperaturi, obrnemo in enakomerno zapečemo z obeh strani.


Včasih razmišljam, kako težko je tistim, ki morajo po vsako vejico peteršilja v trgovino. Moja prijateljica nima vrta, pridela pa solato, peteršilj, zeleno, por, kakšno bučko...V lončkih in loncih. Namesto rož na balkonu.


Pri nas v tem času urejamo rastlinjak. Tamlajši seje semena v platoje, skrbi za sejančke, prepikira sadike. Ne morem, da ga ne bi občudovala, kako je sposoben ure čepeti pred platoji in se posvečati drobnim solatkam.


Najmlajša pa pobira pridelke in pripravi tržnico. Napuli korenje, da ga osušimo in pospravimo v manjšo zemljanko, odlomi cvetačo, nabere blitvo, kolerabico, paradižnik. Za krokete je nabrala kar nekaj kolerabic. Listi so šli v krokete, kolerabica pa za druge jedi.

Prav tako še vedno rase prekrasen regrat. Vsaj pri nas, kjer ne kosimo tako pogosto. Tudi ta se znajde v kakšni juhi ali polpetih še najraje pa v solati. Mehak, prav nič grenak, še boljši kot spomladi.
Hvaležni za jesen :)
Lp,Keltika

15 komentarjev:

  1. Dobra in preprosta kosila!Res smo lahko hvaležni za vse pridelke z domačega vrta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vau, kakšno korenje! Pri nas pa letos nič ni zraslo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma kolk dobr kuhate pr vas:)non stop ni važn letni cajt:) takoj bi bla vaša soseda:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ni lepšega in boljšega od doma pridelane zelenjave in sadja :-) Tvoji otroci so res pridni, da tako lepo pomagajo. Super ste! Ob gledanju čudovitih fotografij hrane, pa se mi nabira slina v ustih :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz te res občudujem. Poleg vsega dela, imaš čas narediti še tako dobre fotografije. Zares pohvalno. Pa vidim, da si se začela še s stiliranjem igrat.

    OdgovoriIzbriši
  6. Tako ukusan i zdrav obrok,krasno domaće povrće na tanjuru.Krasne fotografije izmamile su mi apetit odmah!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja. letošnja jesen je res radodarna, tako kot ti, ki prijazno z nami deliš svoje nasvete. Hvala ti za to.

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako luštna in enostavna ideja... Hvala!
    Res je drugače, če nimaš vrta. Mene je ravno to navdihnilo za vrtičkanje na balkonu pobegi med samoraslo zelenje in tržnico. Ko bom velika:), bom imela veeeeeelik vrt.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala za recept! Je bilo že kar danes na jedilniku :) Super okusno.

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmhmhm čudovito izgleda in verjamem da je tudi dobro.Krasne fotke...zelen prst s srčki je...SRČKAN ;-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Same cestitke za tako dobre krokete.....izvrstni so, enostavni za pripravo......dodala sem blitvo in nariban korencek, ki sem ga s cebulo poprazila :-):-):-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sem vesela, da je prav prišla ideja :) s popraženim korenčkom mora bit super, pride naslednjič sigurno na vrsto za probat. Hvala :)

      Izbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)