petek, 29. november 2013

Nadvse uporabno, čudežno seno

Kako lepi so ti mrzli dnevi. Ravno prav sončni, da je narava zasijala v vsem sijaju.


Mačehe, moje ljube cvetlice, še vedno vztrajno nastavljajo svoje lepe, užitne cvetove sončnim žarkom.


Regrat vabi z lučkami in cvetovi, da ne bi slučajno pozabili nanj, ko nabiramo zelenje za solato :)


Tudi med sadnim drevjem se najde junakinja, ki je šele z mrazom omedila svoj okus. Nešplja.


Pravzaprav pa sem želela povedati, kako imam rada seno. Čudovite barve je, diši najlepše na svetu, je toplo, mehko, zdravilno..


Naša, ne prav velika konja, ga pojesta okrog 20 kg  na dan. Otroci so si na seniku naredili bunker in z lahkoto preživimo zunaj več ur, saj se mala dva v toplem zavetju sena počutita odlično.
Med balami smo naredili bučna gnezda. Velike muškatne in hokaido buče bodo,  varne pred zmrzalijo, počakale svoj trenutek :)


S senom smo ovili rožmarin in lovor, ki tako zavarovana, prezimita brez težav.


Z njim prekrijemo naše zemljanke, kamor pred mrazom skrijemo čebulice dalij in gladijol. Letos so si v eni izmed njih prezimovališče poiskali tudi trije močeradki :)


Najraje pa imam seno zaradi zdravilnih učinkov njegovega drobirja. 
 
Seneni drobir, tisočera semena trav in zelišč, ki obležijo po tleh senika, čudežno zdravilo, ki pometeno v zemljo, vedno začne novo življenje. Kako zelo si lahko pomagamo z njim! Če poznate kmeta, ki ne škropi travnikov proti širokolistnim plevelom in jih ne gnoji, svoje seno pa še vedno spravlja na senik, v pravokotnih balah, ali razmetanega s puhalnikom, si izprosite kakšno vrečko drobirja.
Pater Simon Ašič je obkladke svetoval pri bolečinah v križu, hrbtenici, krčih, bolečinah v trebuhu, sklepnem revmatizmu, alergičnih pojavih na koži, mrzlici, gripi, vnetju sečil, prehladnih obolenjih...
Iz lastnih izkušenj vem, kako, skoraj magično hitro, preženejo bolečine. Pred kratkim sem enega sešila prijateljici. Pomagal ji je pri bolečini v križu in išiasu.


Obkladek iz senenega drobirja:
Najprej si nabavimo veliko vrečo senenega drobirja, sešijemo bombažno vrečko, najbolje iz stare kuhinjske krpe, jo napolnimo, tako, da je kakšnih 5 cm debela ko drobir potlačimo in zašijemo odprtino na vrhu. Takšen obkladek, v velikem loncu kuhamo 10 minut in se pripravimo na neprijetne vonjave :) Potem ga položimo med dve kuhinjski deski in dobro ožmemo. Ko je temperatura takšna, da jo prenesemo na koži, obkladek položimo na boleče mesto za dve uri ali več. Ponavljamo lahko 5 dni, vsak dan obkladek pogrejmo.  Običajno bolečine izginejo zelo kmalu, sicer pa po petih dneh svetujem kakšen teden premora in zamenjavo drobirja.
O tem, kako super hiše se gradijo iz sena...pa so tako ali tako napisane že cele knjige.
Pazite nase :)
Lp,Keltika

13 komentarjev:

  1. prava zakladnica znanja je ta b(r)logec!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Spet nekaj novega za mojo zbirko domačih zdravilnih pripomočkov :-) Super si! Nešplje so pa res zelo zanimiv in okusen sadež. Včeraj sva jih dobila od prijateljice :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Oj kolk spet novga vem:)...človek se pa res stalno uči:).....

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za nazoren opis uporabe senenega drobirja, mogoče pa res kdaj prav pride, upam samo, da ne kmalu. Buče v senu so videti tako mikavno in ljubko.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ko prebiram tvoje objave, me vedno zamika, da se pridem k vam na počitnice:)
    Uživajte v svojih darovih!

    OdgovoriIzbriši
  6. O kako lepa nova lekcija
    me je pa očaral močerad, že nekaj let jih nisem srečala na našem koncu
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  7. Tudi mi bi se kar enkrat oglasili pri vas - res se imate čarobno. Seno pa moram poskusiti - kot obkladek, seveda, pasejo naj se konjički ...
    Lepo nedeljo vam želim, pri nas prav prijetno greje in vabi ven ...

    OdgovoriIzbriši
  8. Tvoje objave so vedno polne nasvetov in poucnih stvari in vedno jih z velikim veseljem preberem. Poleg tega pa jih vedno krasno opremis s cudovitimi fotografijami.

    OdgovoriIzbriši
  9. Kot je brnistra že napisala, cela zakladnica znanja. Se vidi, da znate živeti z naravo in izkoristite vse kar vam ponuja.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kot začarno sem tudi sama zadnjič dobila celo vrečko senenega drobirja, vzrok je bilo (spet) moje vnetje sinusov. Pest sem ga vrla v vrelo vodo in vdihovala soparo, nato sem ga pa še zavila v krpo in položila na boleče mesto. V dveh dneh je bilo boljše. Mi je pa zelo všeč način uporabe, ki si ga opisala. Res krasen blog, vedno nekaj novega in koristnega.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobrodošla Katarina:)
      zelo sem ti hvaležna za komentar in opis tvoje izkušnje. Vnetje sinusov se tudi meni pogosto dogaja (odkar se izogibam glutenu, je precej bolje), seneni drobir častim, skoraj kot glino, pa si ga nisem še nikoli pripravila kot inhalacijo ali pa položila na sinuse :O Če se me vnetje spet loti, bom naredila tako, kot ti :)

      Izbriši
  11. Si prav moja junakinja! Če mi uspe enkrat 'pobegnit' na kmetijo, bom šla še enkrat čez vse tvoje zapise, ker je res ogromno koristnih zadev. Do takrat se bom pa kalila na domačem vrtu...

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)