četrtek, 7. november 2013

Repa

Že davno pred krompirjem, so na naših tleh pridelovali repo. Pozabljena in na vrtovih ne prav pogosta, pa vendar cela rastilna okusna in zdrava. Njeni pikantni listi še bolj kot gomolj, saj vsebujejo, na primer,  precej več kalcija, kot kravje mleko, vitamin K, rudnine, klorofil..

S svojo močjo čisti kri in spodbuja presnovo, koristi dihalom, poživlja žleze, razmaščuje ožilje... in tako omogoča telesu, da se z večjo močjo bori proti posledicam neprimerne industrijske hrane, premalo gibanja na zraku in preveč sekiranja  (stresa) :)


Včasih je bila repa zelo pomembna, skrbno so jo sejali in okopavali, ročno pobirali kosmate gosenice kapusovega in repnega belina, ki jih je v tem času ogromnooo na naših zelenih rastlinah in pridno obirajo liste, da ostanejo samo gola stebelca.

gosenica kapusovega belina in ostanki njenega kosila

Gosenice se morajo pošteno nahraniti, saj se bodo čez zimo zabubile in spomladi prelevile v lepe metulje. Da nam vsega ne pojedo je bolje kot insekticide, uporabiti roke, kot nekoč.

Seme repe so včasih pridelovali sami. Izbrali so srednje veliko repo, jo izpulili in listje porezali tako, da je ostala srčika. Čez zimo je bila na posebnem mestu v kleti, spomladi pa so jo znova posadili v zemljo. Ko je večina listov porumenela so porezali stebla, jih posušili in omlatili seme.

Repo je najbolje shraniti na temnem, hladnem mestu. Mlade liste, ki bodo odgnali, sproti porežemo in jih dodamo solati.

Gomolji repe so najbolj okusni presni, sveže naribani v solati ali kisani. Mi smo se letos prvič lotili kisanja repe na kuhinjskem pultu. Toplo priporočam.


Kisanje repe v stanovanju
  •  repo naribamo, posolimo - na eno repo ena mala žlička soli - in jo močno potlačimo v kozarec, tako, da spusti vodo. Kozarec tesno zapremo, ga postavimo na temno ali poveznemo nekaj čez in počakamo 14 dni. V tem času naša repa fermentira in postane zelo okusna.
Pripravljena po domače, s fižolom, pire krompirjem in zabeljena s čebulo, res ni kuharski dosežek meseca, je pa zdravo, brez fižola zelo primerno za majhne otroke in bolnike, poceni in resnično dobro kosilo.


Repo skuhat ni nobena kunšt, stresemo jo v posodo, dodamo toliko vode, da je pokrita,  naredimo podmet in če želimo, dodamo posebej kuhan fižol. Čas kuhanja preverite po preizkušanju čvrstosti repe. Mi imamo radi, da hrusta :)


Včasih se zdi, kot da smo pozabili jedi iz skromne, sezonske domače zelenjave, kot, da niso več dobre. V iskanju novih receptov in presežkov na vseh področij, pa za spremembo presenetljivo prija - enostaven okus babičine kuhinje.
Vse lepo :)
Lp,Keltika

31 komentarjev:

  1. Tudi pri nas je repa pozimi velikokrat na jedilniku. Najrajši imamo "bujto repo" s svinjskimi kostmi in proseno kašo, zraven pa domači rženi kruh. Za prste polizati :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zgleda enostavno tvoje kisanje repe ... in ucinkovito. Zelo radi imamo joto iz kisle repe. Nacin priprave tvoje domace repe mi je prav njammm...

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmm, kako se mi je zaluštalo repe in matevža ob teh lepih slikah. Kuharski dosežek gor ali dol, takole kmečko kosilo zna bit precej boljše od kakih fensi šefovih krožnikov :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ravno danes sem za kosilo skuhala kislo repo (z ljubljanske tržnice).
    Nekaj pa sem jo shranila za na kruh.
    Tudi mi jo imamo radi. Nas prečisti in osveži.

    Še tole, (dobro staro) besedo 'sekiranje' že dooolgo nisem slišala, saj stalno govorimo/pišemo o stresu.

    Lp/Su

    OdgovoriIzbriši
  5. Njamči! Obožujemo repo - bujto repo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Čudovite fotografije. Poleg pridelave znaš zadevo predstaviti, da se mi kar sline pocedijo. Božansko! Se oglasim kdaj na "pokušnjo".

    OdgovoriIzbriši
  7. Ravno včeraj je bila na jedilniku :) Kot bujta repa.
    Tudi takšna kot jo pripravljaš ti, mi zelo diši in se pogosto najde na jedilniku.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zdaj se bo zacela sezona repe in kislega zelja. Sicer moram priznati, da sem bolj pristas slednjega, ampak tudi repa mi je OK in taksno kosilo kot na tvojih fotografijah se mi zdi super.

    OdgovoriIzbriši
  9. Javlja se še en ljubitelje repe in matevža. Tudi naša tamala je nora na to kombinacijo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Zanimivo, mene tudi že čaka, repa v hladilniku. Tokrat bom poskusila narediti eno tako pito: na tanko razvaljano testo bom potresla z naribano repo, testo prepognila čez njo, da jo pokrije, in ga na vrhu premazala z malce olja, potem pa v pečico. Ne bo isto kot iz krušne peči, vseeno sem radovedna, ali bo vsaj malo podobno.

    OdgovoriIzbriši
  11. Njamsi, se mi že cedijo sline. Tudi jaz jo v jesensko zimskem času pogosto pripravim na enak način kot ti, le brez podmeta (ta ni usklajen z mojim želodčkom....) Ta vikend bo prav gotovo na mizi.

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdravljena Keltika! Najprej bi ti rada povedala, da imaš čudovit blog. Najboljši od vseh, ki jih spremljam! Strinjam se z večino komentatorjev, kot bi mi jemali besede iz jezika in misli iz glave :)! Hvala!
    Repo imamo tudi pri nas zelo radi, prevsem surovo ali pa skuhano "sladko"repo s pire krompirjem. Pripravim jo tako, da jo prepražim na karameliziranem sladkorju, dodam malo mleka, vode, kumine, posolim in skuham do mehkega. LP, Draica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo,
      tale recept zveni zelo zanimivo, moram sprobat. Hvala zanj in za lepe besede :))

      Izbriši
  13. Ravno včeraj sem na glas razmišljala, kako bi jedla kislo repo, pa je nimam - hvala, svežo repo vsekakor imam, gremo kisat :-)

    OdgovoriIzbriši
  14. Jaz jo obožujem, otroka malo manj-na okus se morata navaditi :)
    včeraj smo jo imeli za kosilo ob domačih klobasah in tenstanem krompirju.
    Njami
    pozdravček Tamara

    OdgovoriIzbriši
  15. Tudi mi smo ljubitelji repe. Poleg jote jo imamo najrajši tako nekako kot si jo pripravila sama, s tem da dodamo malo "šalše" (paradižnikove omake) med repo in fižolom, seveda zraven spada še polenta. Tako paše!

    OdgovoriIzbriši
  16. Mmhmhm imam kar polna usta sline.Hvala za malo izobrazbe okoli repe :-)

    OdgovoriIzbriši
  17. super, da si mi naredila gušte! bo kmalu na mizi tole! pa krasne fotke
    lp

    OdgovoriIzbriši
  18. Okusna ideja! Pri nas je zelje bolj priljubljeno, a... ob pogledu na vaš krožnik se zbudijo brbončice...
    Hvala!
    Nadvse prijeten vikend!

    OdgovoriIzbriši
  19. Zelo okusna jed, ki jo nikoli ne skuham, žal.... repi definitivno delam krivico, čeprav mi je njen okus zelo všeč.

    OdgovoriIzbriši
  20. Še ena slastna objava, polna koristnih nasvetov . :))

    OdgovoriIzbriši
  21. O punca tudi na nas si mislilia ki živimo v centru ljublane oz.bloku:)postopek za kisanje....ampak ni časa kisat bomo kr kupl:)je tržnica blizu:) pa še koga srečam za na kavico:)

    OdgovoriIzbriši
  22. Baš si me divno podsjetila na repu,nekako sam je malo zapostavila,obožavam ju inače!

    OdgovoriIzbriši
  23. Tudi mi smo ljubitelji repe !Enostaven in dober recept in kaj kmalu bo na jedilniku-hvala!

    OdgovoriIzbriši
  24. Mislim, da bo kmalu na jedilniku. Si mi s tole objavo naredila lušte.

    OdgovoriIzbriši
  25. Rada imam kislo repo, vsak teden sem pri svoji zeljarki. Bi bilo pa super preizkusiti tvoj recept. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  26. Odgovori
    1. Moj kozarec ni bil napolnjen do vrha in res čisto normalno, zaprto zaprt, pa ni bilo nič narobe :))) Obvezno javi, kako bo ratalo :)

      Izbriši
  27. Evo, dokazano čudovita je. Hvala.

    Pa ker smo se pred kratkim pogovarjali o grenki repi: malce sem poguglala in vse kaže, da je mogoče kupiti tako negrenko kot grenko, odvisno od sreče oziroma smole. Ta, ki sem jo kisala, ni bila grenka in sem jo še pred tlačenjem v kozarec hotela surovo pozobati :-) - ko bom naslednjič kupila repo, bom najprej poskusila, ali greni, in če ja, jo bom posolila in čez kakšno urco iztisnila tekočino, pa da vidim, ali ta trik deluje tudi pri repi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, zanimivo, zdaj bom pa jaz tudi poskušala moje populjene repe, morda je kaj na tem :)

      Izbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)