ponedeljek, 9. december 2013

Čokoladni kukiji, Božič in še kaj

Ni še zima, čeprav doma že diši po sladkih dobrotah in so travniki zjutraj čisto beli.
Vneto pričakovanje Božiča - mladega boga, Svarogovega sina, ki se  rodi na dan po zimskem solsticiju, (kar je krščanstvo pred slabimi 1500 leti skušalo zatreti in mu je to kar precej dobro uspelo, s tem, ko so zamenjali igralce v glavnih vlogah), se že kaže v naših domovih.

Kot pred več tisoč leti, tudi danes gorijo ogenjčki, svečke, na vratih so smrečice in srobot. Vse s preprosto željo, pomagati Božiču, mlademu soncu, da se vzpne nazaj na nebo, da se dnevi začnejo daljšati. Božič ali kot so mu tudi rekli - Svarožič je torej sončno božanstvo in dolga tisočletja so ljudje upanje polagali vanj, verjeli v kolo letnih časov, se bali in vztrajali.

Kljub različnim poimenovanjem tega praznika - od prvotnega staroverskega Božiča, do keltskega Yule, iranskega boga Mitre ali rimskih saturnalij in nazaj, do novodobnega božiča je globok pomen tega praznika vendarle en sam - vera v sonce, v dobroto, v dobrohotno moč narave , ki prinaša blagostanje, preživetje, nov začetek.


 Kako drugače, kot s sladkimi dobrotami, ki jih spečemo zase in za naše ljube, lahko bolje pričakamo ta veliki praznik? Pri nas so začeli otroci. Moja, brezglutenska in brezmlečna peciva včasih zamenjajo z božansko packarijo, kot pravim jaz :) Najlepši del pri tem je, da packajo sami.

Čokoladne kukije je tamlajši spekel čisto sam, po receptu, kot so jih delali v šoli. Ker vedno poskusim vse, kar naredijo otroci, lahko le ponovim za ostalimi poskuševalci - res so božanski!


  •  25 dag pirine moke
  • 15 dag sladkorja
  • 20 dag masla
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička pecilnega iz vinskega kamna
  • 1 vanilin sladkor
  • 15 dag kokosove moke
  • 3 žlice kakava v prahu
  • 20 dag narezane čokolade
zgnetemo v mehko testo, oblikujemo kroglice, jih sploščimo in položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo 15-20 minut na 180°C

Prav tako sta mala dva sama spekla parklje. Po najpreprostejšem, klasičnem receptu za oblikovano pecivo, le jezik je tamlajši namesto papirnat, naredil iz suhih hrušk in moka je pirina.


  • 1 kg pirine moke
  • 5 dcl mleka ali jogurta
  • 35 g sladkorja
  • 125 g masla
  • 2 mali žlički soli
  • 20 g kvasa
maslo raztopimo v mleku, testo gnetemo dooolgo, da postane gumijasto in se lepo oblikuje. Vzhajane premažemo z jajcem, pečemo na 200°C, 10-15 minut.
Takoj, ko jih vzamemo iz pečice jih premažemo z raztopljenim premazom 1,5 žlice sladkorja, 1,5 žlice masla, 1,5 žlice mlačne vode.

In, medtem, ko sta mala dva pekla, sem imela čas za šivanje :) Šala, saj vam je znano, kako je v kuhinji, kadar otroci ustvarjajo :))

Šivala pa sem res. Eno čisto majhno torbico. Zase.



In res, čeprav so travniki beli, še ni zima.


Še cveti :)


In še se najde kaj za pozobat :)


Mala dva pa sta že spravila sani v pogon. Narava nam je naredila krasno adrenalinsko ledeno progo, ravno prav hitro in dovolj varno.



Da bodo dnevi v pričakovanju praznikov in daljšega dne, minevali polno in veselo .)
Naj bo tako.
Lp,Keltika

12 komentarjev:

  1. kako ste bili pridni in ustvarjalni. Bravo za otroke, ki sem jim ljubi..... in ki znajo....:):) Naredila si prav čudovito torbico, zelo všeč mi je tudi blago.

    OdgovoriIzbriši
  2. Luškano vse in čestitke za tvojo torbico v rdečem, prazničnem - super si locirala smrečico!

    OdgovoriIzbriši
  3. Res sem se nasmehnila, ko sem prebrala, da si lahko sivala, medtem ko sta otroka ustvarjala v kuhinji :) Super sta tvoja tamala dva. Vsec mi je, kako se znata zabavati in kako ju ti pri tem spodbujas. Torbico si pa zelo lepo sesila. Blago mi je vsec :)
    Hvala za vse, kar si napisala o Bozicu. Spet sem se pri tebi naucila nekaj novega.
    Uzivajte v vasem raju!

    OdgovoriIzbriši
  4. Njami po praznikih diši tudi iz vaše male kmetije.
    Sešila si si krasno torbo.
    Otroka, a grem lahko še jaz z vama?
    Lep pozdravček
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  5. Mi je všeč, da so vaši otroci taki, ta pravi otroci - da se znajo igrat zunaj. S sankami. In da znajo pečt piškote. Da niso zombiji za računalniki....

    OdgovoriIzbriši
  6. Vauuuuuuu kako dišijo mnjami:).......torbica špica:).....

    OdgovoriIzbriši
  7. Ponovno si nam postregla z zanimivimi informacijami, slastnimi recepti, krasnimi fotografijami... rada se te predstavljam kot nekakšno gozdno vilo, obdano z vilinci in čarobnostjo narave in vsega, kar je naravno. :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala za recepet, preizkusimo kmalu :-) In ti imaš res lepo torbico , ti jo malce zavidam ;-) in seveda privoščim. Paše, da kdaj pocrklajmo tudi sami sebe, ane?

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako fajn ze uzivate pri vas. Vsa peka zgleda super in ja, tako kot pravis, Bozic je upanje, vracanje k svetlobi, k dobroti in mislim, da se ta cas ljudje resnicno tega bolj zavedamo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Zelo mi všeč vsa vaša ustvarjalnost. Pa dobra bob steza ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Obožujem tvoje poste, fotke....Lepo :).

    OdgovoriIzbriši
  12. Vaša tamala sta res srečna, ker se znata igrati v naravi, si najdeta zaposlitev v kuhinji ... Koliko veselja, lepih trenutkov, ustvarjalnosti je pri vas ...
    Torbica je res čudovita!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)