ponedeljek, 30. december 2013

Polnjene culice, poln dan

Še ena izmed jedi iz kapusnic. :)) Poleg lahko postrežete karkoli, lahko pa zgolj  dopolnite krožnik s kakšnim popečenim šampinjonom ali korenčkom in poleg sklede motovilca ponudite za kosilo.

Testo je resnično dobro, paziti je treba le, da se ne peče predolgo, ker postane trdo. Polnjene pa so seveda z ohrovtom, kaj češ :)


Testo:
750 g moke
2 dcl
2 jajci
150 g masla
3 poravnane čajne žličke soli
1/2 polovička čajne žličke sladkorja

  • Vodo segrejemo, v njej raztopimo maslo 
  • zlijemo na moko,
  • dodamo ostale sestavine
  • in ugnetemo voljno testo. Po potrebi dodajamo vodo.
  • Testo oblikujemo v debel svaljek in odrežemo stran rezino.
  • Razvaljamo jo v kvadrat ali kvadratast krog :), niti ni preveč pomembno, velikosti 15x15 cm ali manjše, 0,5 mm debeline. Pazimo, da niso robovi predebeli, bolje je, da je debelejša sredina - torej dno culice.
  • Na sredino damo veliko žlico nadeva in dvignemo robove proti vrhu, ter jih stisnemo skupaj s prsti, da nastane mošnjiček. Ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa, jaz sem iz teh sestavin dobila 14 mošnjičkov.


Nadev:
  • 3 velike čebule zasteklenimo na olivnem olju, dodamo narezane
  •  pol velike glave ohrovta,
  • 6 na drobno narezanih sušenih paradižnikov z zelišči,
  • 7 strokov česna. Dušimo 10 minut. Odstavimo z ognja.
  • Nato dodamo 10 dag naribanega sira (tistega, ki ga imamo najraje) in premešamo.
  • Nadevamo culice. 
  • Culice polagamo na pekač, premažemo z jajcem.
Pečemo 30 minut, na 180°C, proti koncu prižgemo ventilator, da lepo pozlatijo. Odlično praznično kosilo.

našo smrekico letos bogatijo tudi Anjini angelčki.

Takšno, ki pocarta oči in želodček in da dovolj moči za nove podvige.
Mi se v teh dneh lotevamo marsičesa zabavnega. Med drugim smo zamenjali posteljnino konjem :))
Bami in Dina imata v svoji "laufštalci" po tleh položene doma narejene, okrogle tlakovce iz lesa jelš.


Jelša je zanimivo drevo. Rase na mokrih območjih, ob vodi, odlično drži brežine rek, če jo posekamo, pa se na  suhem ne obnese ravno dobro, za količke v zemlji tudi ni. Ampak, če je ves čas moker, postane ta les skoraj večen. Skoraj polovica Benetk, med njimi tudi znameniti most Rialto, stoji na jelševih pilotih. Včasih so jo v Prekmurju namakali v vodi ali gnojnici in potem uporabili za gradben les. Če je predolgo namočena pa postane tako trda, da je še žebelj težko zabiti vanjo. Njen les na zraku hitro postane krasne rdeče barve in nekoč davno so jo uporabljali za barvanje volne. Na veliki petek odrezana vejica jelše, naj bi ljudi varovala pred slabimi čarovnijami, da pa je na naših tleh včasih bila precej bolj spoštovana, kot je danes pa pričajo številna krajevna imena (Jelšane, Jelševica, Olševa) in priimki.

Da bo konjičema toplo, smo jima položili les jelše, ki ga ne bo treba nikdar menjati, saj je ves čas vlažen, zaščitila sta ga konjča sama, mi jima le posteljnino menjamo, da lepo dišita in da sta na suhem.

Seno se kot nastilj ne obnese najbolje in škoda ga je. Zato jima dajemo po tleh drobne sekance, skoraj kot žagovino.


 Ob razbijanju velikih mehkih kock se da odlično zabavati.


 Delo ob zabavi in v družbi  hitreje mine.


Posteljnino, ki smo jo pobrali ven, seveda porabimo. Odlično se obnese kot gnojilo in zaščita pred pleveli in mrazom, okoli dreves.


Medtem konjiča uživata ob krtačenju in pasenju firbca.


Najbolj pa sta vesela, ko imata spet svežo posteljo :))


Kako je dober občutek, ko se pocartamo - sebe, svoje oči in želodčke in za svojo dušo - tiste, ki so nam pomembni..pa četudi so konjiči :)
Lp,Keltika

18 komentarjev:

  1. Leto 2014 bo tudi v znamenju leta konja,
    želim ti da bi bila celo leto na njem,
    s srčnostjo, pozitivnimi mislimi ter modrostjo in kulinaričnimi mojstrovinami ter s fotografskimi presežki pa nas še naprej razveseljevala na tvojem blogu.
    Z nekaj čarovnije, veliko narave in malo kmetije
    ter z zdravjem , srečo, uspehom in....(kakršno si še želiš) leto naj pride-
    Se beremo dalje
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Ooo, tvoji konjiči. Kako lepi so! Lepo ste jim uredili prostor in ob tem zavekomaj pomnili čudovite utrinke, ki si jih tako lepo ujela v fotoaparat. Srečno vsem!

    OdgovoriIzbriši
  3. Vau, Keltika, s tvojo čudovito objavo si naredila moj dan popoln! Danes sem še zadnjič letos šla jahat in zdi se mi, da imam v nosu še vedno čudovit vonj po konjih :-) Pri vas res vzorno skrbite za vaša konjička. Prava zakladnica informacij si!
    Naj ostane tudi v novem letu na vaši kmetiji čarobno :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ooooo..kolk lepo ste jim uredili...kako lepo skrbite za vse :)recept pa spica:) za probat:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tale recept za culice mi je pa pisan na kožo. Sušeni paradižniki in ohrovt - neprecenljivo.
    Kot je oldpunca omenila, si res prava zakladnica znanja.
    Konjem pa se verjetno ne bi moglo bolje goditi, kot pri vas.

    OdgovoriIzbriši
  6. Že culice so me nadvse navdušile s svojo obliko, še bolj pa to, ko se česa novega naučim in ko vidim, da nekatere družine res znajo uživati, tudi pri delu. Pri vas je res lepo in naj tako ostane tudi v novem letu. Vse dorbo vam želim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Vašima konjičema v očeh seva hvaležnost za vso dobroto, ki jo prejemata od vas kot enakovredna člana družine. Res lepo in plemenito!
    Naj bo srečno in uspešno, lahko malo grešno 2014.

    Lp/Su

    OdgovoriIzbriši
  8. Čarobnih trenutkov,topline ,čimveč sonca za vse Čarovnije z male kmetije.Lepo poskrbljeno za konja !
    SREČNO 2014!

    OdgovoriIzbriši
  9. Divne korisne stvari ste uradili..a paketići od testa deluju baš primamljivo...;))

    OdgovoriIzbriši
  10. Super! Veliko smeha in ljuezni v novem letu vam želim!

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala za čudovit komentar na najinem blogu. Tebi in tvojim želim čarobno leto 2014!!! Recept pa zagotovo poskusim ;)
    LP, Vilinke

    OdgovoriIzbriši
  12. Vedno z užitkom pridem na tvoj blog. Tudi tokrat je tako. Lepo mi je, ko vidim kako skupaj ustvarjate, kako ste povezani z naravo:) Tvoje objave bogatijo, zato se ti za njih zahvaljujem.
    Zahvaljujem pa se ti tudi za tvoje prijazne komentarje na mojem blogu. Tudi jaz tebi in tvojim najdražjim želim vse vse dobro v letu 2014, lp:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlične culice! Dobra ideja! Kdaj bom vse to lahko preizkusila, pa res ne vem.
    Konji so res lepi in tem se dobro godi.

    OdgovoriIzbriši
  14. Prav oči si napašem in dušo nahranim na tvojem blogu... res se imate lepo. Vse dobro v novem letu. :))

    OdgovoriIzbriši
  15. Kot je komentirala že Klara ja ta blog je res za dušo in srce. Ko so zunaj takšni turobni dnevi kot je današnji mi jih prav polepša.

    OdgovoriIzbriši
  16. iii kako lepo izgledajo tvoje culjice :-))
    Vse dobro ti želim v letu 2014; veselja, sreče, ljubezni in predvsem zdravja!!!

    OdgovoriIzbriši
  17. uau tudi tvoj blog je poln lepih stvari in predvsem tele slastne so me še posebej pritegnile. hvala za lepe besede na mojem blogu, tudi jaz te spremljam. pozdravček! M.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)