nedelja, 16. februar 2014

Prebuja se čemaž,...

Valentin ima ključ od korenin. In čeprav veliko Slovencev  omaluvažujoče govori o tem prazniku, se narava ravna po svoje. Naši predniki, ki so dneve preživljali na tej zemlji in praznike prilagajali značilnostim letnih časov, so videli koreninice, ki se prebujajo. Videli so spremembe in jih pravljično opisovali. Nič drugače kot danes. Le, da danes ne vidimo sprememb v naravi, pač pa  velikokrat le v izložbah. In prazniki so pač prilagojeni temu, kar vidimo in želimo mi.

prvi gozdni škratek

Ta praznik je bil nekoč več, kot le dan zaljubljencev, bil je prastaro praznovanje zmage pomladi in boga Kresnika nad Velesom - ki je bil, še preden so njegovo ime pokrščanili v Valentina, bog podzemlja in je imel oblast nad koreninami...Praznik so naši predniki praznovali davno pred začetkom krščanstva in je v Ameriko odšel z evropskimi izseljenci. Praznik, ki mi je kot tak, všeč. Zato, ker je trden. Drži že tisočletja. Veles se je spet umaknil. Korenine se prebujajo.

Pomlad, ljubezen, svetloba je vse naokrog.  Prav tako kot brezup, slaba volja, gubice, ki nastanejo od zaskrbljenosti...
Saj vem, da so velikokrat krivi drugi....
Ampak naša je odgovornost kako se bomo odzvali, kaj bomo izbrali. Globino gubic težko izbiramo, lokacija in količina  pa je precej odvisna od tega ali se veliko smejimo ali jezimo.

Meni se ob smehu čelo zjasni, ob slabi volji pa zgrbanči...

In kako se mi je zjasnilo, ko smo našli prve letošnje poganjke čemaža :))

čemaž

Prebuja se,


nekaj se ga že da nabrati, čeprav raje počakajmo, da čisto zraste - lažje vidimo njegove značilnosti in ga težje zamenjamo.  Da nas bo razstrupil, očistil, razkužil, spodbudil in okrepčal :))


Prebuja se tudi korenje, pesa in koleraba v zasipnicah, njihovi mladi listki pa so dragocen vir vitaminov.

zasipnica

Prebujajo se potoki in reke, ki so polni vode, deroči in glasni, namakajo zemljo in prožijo plazove.


Prebuja se delovna vnema. Prvi sončni žarki, ki dišijo po pomladi.


Prebujajo se naši kuščarji, ki smo jim pobrali skoraj vse seno s senene kopice, pod katero so čakali pomlad.

zelenec


In malo se vmes prebujajo še ustvarjalne ideje.

drobižnica

Takšne in drugačne.

pleteno krilce

O tem, kako so noči vedno prekratke in prebujanje zgodaj zgodaj.. pa bi lahko večina nas napisala roman :)
Mirno prebujanje želim.
Lp,Keltika

17 komentarjev:

  1. Všeč mi je kako znaš opazovati in prisluhniti naravi ;) Čudovite slike ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prebuja se vse okoli nas,
    pa smo sami dovolj budni,
    da zmoremo to prebujanje tako sprejeti, kot si opisala?
    Upam, da smo pripravljeni
    zelo lepo se je prebudila pri tebi ustvarjalnost
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivan post, koji je mnogo što šta objasnio, a tvoje kreativne ideje inspirisane buđenjem proleća su prave ♥ Mnogo mi se dopada pletena suknja. Podseća me na jednu sličnu, koju je meni isplela baka kada sam imala nekih 9 godina. Čak su i boje iste ☺

    OdgovoriIzbriši
  4. spet same lepe stvari pri tebi in uuuuu čemaž!!!! ga obožujem! lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Čudovito. Res ne vem, kako ti uspe narediti prav vse česar se lotiš.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne morem verjeti, da je čemaž že tu. Zelo lepo si zapisala in pričarala vaše dni. Drobižnica in krilce pa sta "huda"...:):)

    OdgovoriIzbriši
  7. oo, cemaz se ze prebuja. Kako lepo je spremljati vsako leto to prebujanje narave. Najprej kot da bi se pretegovala in nato rastla in rastla.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pomlad je lepa in ja že trka na vrata. Komaj čakam, da pokukajo vsi znanilci na plano!

    OdgovoriIzbriši
  9. Čudovito znaš opazovati in opisati dogajanje v naravi. Glede na to, koliko vsega ustvariš, popolnoma verjamem, da so ti noči prekratke :-) Drobižnica in krilce sta prava paša za oči.

    OdgovoriIzbriši
  10. Divne,divne slike,veseli me da je tako lijepo i u vašem kraju sada,zaista proljeće nam je jako blizu..krasna pletena suknjica,djeluje tako slatko!
    Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  11. Fulle lepo. Zelo uživam v branju vaših "postov". Hvala, da delite misli z nami. Da si vzamete čas za to in nam polepšate dneve. Bravo za vaš način življenja. Tudi mi poskušamo vnesti nekaj takšnih tonov v naše življenje, a si zaenkrat še ne upamo stopiti z vlaka. Pa vseeno nam je lepo. Že zato ker vemo, da je to pomembno, ker vsak dan pregledamo naše misli in se potrudimo, da tiste naše vrednote, ki so bile ta dan pohojene, ne izginjajo iz naših src!

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga moja česarkoli se lotiš ti vse rata.) pridna si :)danes sem klepetala z eno babico iz medvod...zelo je pohvalila tvoj blog in kuha po tvojih receptih:)......eno nam je skupno da živiš v raju in da si super punca :)

    OdgovoriIzbriši
  13. O, kakšne krasne fotografije!!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Prebrala sem tvoje pisanje in prebrala sem vse komentarje ... Nadvse so mi všečne oblekice tvojih misli :o) Palčka pa bi kar povabila v palčkovo deželo ... Tudi sama se že veselim čemaža in regrata ... prav žejna sem tega zelenila in zelene barve ... Ubogajo te pletilke in šivalni stroj :o) Lepo dvojino si ustvarila ...

    Vse dobro ...

    OdgovoriIzbriši
  15. ooo kako čudovite fotke :-))
    Prva je sploh posebna!
    Pozdravček

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)