ponedeljek, 12. maj 2014

Mediteranski kruhki

sem poimenovala kruhke, ki so bili pohrustani prej, preden sem lahko naredila kakšno pošteno fotografijo :)
Sočni in rahli hlebčki, spečeni pod žerjavico v saču ali pa doma v pečici, so odlična popoldanska malica.


Potrebujemo
  • 2 rdeči in eno zeleno bio papriko (Hofer jih ima precej ugodno), ki jo zrežemo na koščke in popečemo na olivnem olju
  • 8 kolutov sušenih paradižnikov v zeliščnem olju, katere prav tako zrežemo na majhne koščke in stresemo v
  • 150 ml vrele vode, ugasnemo plin.  Pustimo jih v vodi, dokler ne pridejo na vrsto. 
  • Zamesimo:
  • 500g pirine moke stresemo v posodo, dodamo
  • majhno žličko zdrobljenega kvasa
  • 1 navadni jogurt
  • 2 mali žlički soli
  • ščep bazilike, rožmarina, origana
  • 4 žlice omake iz pelatov
  • ter popečeno papriko in vodo s paradižniki
Ugnetemo voljno, mehko testo, če je premokro, dodajamo moko. Pustimo pokrito, da dobro naraste. Potem naredimo majhne hlebčke, jih sploščimo in zložimo na pekač. Pustimo še kakšnih 15 minut vzhajati, potresemo s sirom in spečemo. Naši so se pekli na žerjavici, v saču 20 minut, mislim, da bi v pečici, na 180°C potrebovali isti čas, da dobite mehke, rahle mediteranske kruhke.


Moji domači in gostje so kruhke resnično zmazali kot za stavo, sama jih nisem poskusila, saj še vedno, že 17 dan uživam v tekoči hrani :)

mešan korenčkov sok

Tokratni sok, korenček, pesa, jabolko, regrat, zelena. Kakšen liter in pol na en obrok.


Danes sije sonce.


Danes upanje polni dušo, kot je na stotine drobnih, drobnih pajkcev naselilo prazen panj.


Že res, da je včerajšnja drobna toča povsem pobelila gozdove in travnike, scefrala solato, liste sadnega drevja in rože...


Ampak listki si bodo opomogli. Jabolk bo morda manj in solata bo kasneje. Morda bo vsega manj...
Pa kaj. V vsem preobilju nas narava opominja, da je lahko kaj hitro drugače, da se je včasih temu, kar danes imenujemo revščina, reklo vsakdanjost.

Včasih so se mogli ljudje zanesti na svoje moči in pomoč prijateljev. Danes smo, vsak zase, prepredenimi s strahom za jutrišnji dan. Narazen in ne vidimo mostov.


In sem vesela, ker mi je prijateljica prinesla peso, ker nam je naše zmanjkalo.
In, ker sem dolgo razmišljala, da če sladkor ni v redu, potem tudi smrekovi vršički na sladkorju niso ravno najboljši...pa jih nisem dala v med, dokler jih ni dodobra preizkusila druga prijateljica.
Zdaj se mi smeji, ker se letos tudi naši vršički sončijo v medu, čisto našem medu :)


smrekovi vršički v medu

Kaj bi ljudje drug brez drugega...
Srečno :)
Lp, Keltika

24 komentarjev:

  1. Zopet en krasen sprehod in doživetje vašega bivanja.
    Z zadnjimi fotkami si me pa spomnila na mojo nono in njene vršičke v kozarcu
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Mediteranski hlepčići mora da su božanstveno aromatični... Divne slike vašeg okruženja i zapisi iz svakodnevice..:*

    OdgovoriIzbriši
  3. Kruhki so videti odlično in verjamem, da so zelo slastni. Toča je pa tudi pri nas neusmiljeno tolkla po mladih in nežnih rastlinicah. Srčno upam, da si opomorejo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tile kruhki pa so sigurno odlični, kot je tudi odličen tvoj sok. Fotke pa itak super.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo, odlično napisano! Kot vedno!
    In ja, vršički v medu so super, sem preizkusila, ko sem jih nabrala, doma pa ugotovila, da nimamo sladkorja.
    Sem se pa včeraj ukvarjala z vprašanjem - kaj pa bezgov sirup, če ne želiš sladkorja?
    Tako rada pridem sem, spočit oči na čudovitih fotkah, pobožat dušo ob čudovitih zapisih, izvedet kaj koristnega ... A regrat za sok je dober tudi ta velik, ki je že odcvetel?
    Srečno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Regrat je dober vse leto, nima veze kdaj ga nabereš. V njem je toliko prepotrebnih vitaminov, rudnin in mineralov, da se vedno čudim vsem, ki kupujejo v trgovinah zeleno magmo ali kaj je že, regrat pa rase pred nosom. Malce guglanja, pa vidiš, da je regrat pravi čudež narave. Z užitkom si ga privošči, tudi v solati je ok.

      Ps: Bova letos poskusili bezgov sirup z medom?

      Izbriši
    2. Hvala glede regrata! Še ena "stara fora", kot jim jaz pravim ... So nas naučili, da je dober, dokler ne cveti ...

      Za sirup z veseljem, ampak morava pogruntat eno varianto, da medu ne bova segrevali.

      Se priporočam še kdaj za kakšen fajn recept za sok - korenje, pesa, jabolka, to že znamo, kaj bolj eksotičnega, kot je regrat, pa nam še ne gre :)

      Izbriši
  6. mnjami za strucke:)))) moram sprobat:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Pridejo tečne stvari da nam ga malo pobiksajo, kot tale sodra včeraj. Ampak vse bo še dobro, tudi tvoje zdravje se sigurno že vrača. S takole dieto in pozitivnim razmišljanjem ne more biti drugače. Hvala za čudovite recepte in ker širiš lepe misli med ljudi.

    OdgovoriIzbriši
  8. Občudujem te, da tako dolgo vztrajaš ob tekoči hrani. Uf, to pa je disciplina! Jaz bi vseeno rajši snedla en mediteranski kruhek :-) Všeč mi je tvoje razmišljanje o preobilju. Vse premalo se zavedamo, da narava vedno naredi tako, kot je treba, pa če jo hočemo še tako prevarati. V naši okolici imajo že vsi čez vrtove napeto mrežo proti toči, potem jim pa pridelek zgnije, ker itak ne morejo vsega sami porabiti...

    OdgovoriIzbriši
  9. Njami! Res dišijo po Mediteranu:)
    Ti pa... Bravo!!!!! Jaz obupam že po prvem soku. Saj ne, da sok ne gre, le moj želodček hoče več:)
    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
  10. Še en recept, ki bo definitivno prišel na vrsto (tvoj blitvin polžek je bil nadvse slasten namreč) :))) hvala za recept. slikie pa zopet čudovite! lp

    OdgovoriIzbriši
  11. Strašna si...res, kapo dol. Prvo za to, ker občudujem tvojo vztrajnost pri prehranjevanju. Meni še v življenju ni uspelo biti na tekoči hrani več kot en dan. :p
    Kruhki izgledajo super zato bo recept definitivno potrebno preizkusiti. In še enkrat hvala, ker me s tvojim razmišljanjem in fotografijami vseskozi opominjaš, kako je mogoče živeti v sožitju z naravo. :))

    OdgovoriIzbriši
  12. aaaaaa, njami. To bi lahko preizkusili v sacu. In ja, kaj bi brez drugih. Vsec mi je, da tudi na slabe stvari pogledas s pozitivne strani. Lepo je bilo znova na obisku pri tebi.

    OdgovoriIzbriši
  13. Same dobrote in lepote v tej objavi. Tudi tisti pajki in toča :) Ja, narava je narava.
    Kruhki zgledajo božansko.

    OdgovoriIzbriši
  14. Kod vedno, prava paša za oči in želodček ;) hvala;) Kako dolgo vstrajaš na sokovih ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danes je 19 dan, najbrž bom do 21 dni, čeprav bi najraje dlje, bom videla.

      Izbriši
  15. Tvoji objave so čudovite, sobivanje z naravo, njenimi prebivalci spoštljiv odnos do vsega res te občudujem . In ta vaša kmetija mora biti pravi raj.
    Kar se pa tiče recepta pa ga sigurno preizkusim, hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  16. Kruhke bom poskusila ta vikend, ko imamo dve praznovanji. Slike pa kot vedno - profesionalne. Pa še na vršičke si me spomnila. Joj, samo delo mi nalagaš ;) A je tako prav.

    OdgovoriIzbriši
  17. Najbrž je res potrebna čarovnija za smrekove vršičke z medom, namreč meni že dve leti zapored smrekovi vršički na medu čez čas zavrejo (zelo kratek čas) ... Delala sem jih po receptu iz knjige Jožeta Majesa ... Jim je treba kaj posebnega zašepetati :o)

    Vse dobro ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prijateljica hrani sirup v hladilniku. Jaz sem sicer tudi sirup s sladkorjem hranila v hladilniku, mi je tudi enkrat zunaj zavrel.

      Izbriši
    2. Hvala za prijazen odgovor. Takoj, ko je bilo božanja sončka mimo, sem vršičke precedila in vsebino dala takoj v hladilnik - pa se je kljub temu sfižilo :o( Letos bom tudi bezgove cvetove probala nastaviti z medom, pa bo kar bo in pomislila nate in mogoče bo malo tvoje čarovnije tudi pri meni delovalo :o)

      Vse dobro ...

      Izbriši
  18. Prekrasna objavo, zapisi fotografije... res je prav vse kar si zapisala . In hvala za recept, je že shranjen na Pinterestu :-)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)