ponedeljek, 30. junij 2014

Juha iz pskov

Ne, ti pski niso kosmata bitja z repom in prijaznimi očkami :) Pski so česnovi poganjki, ki na koncu nosijo zvonček, v katerem nastajajo semena. Česnovi zvončki. Informacija o tem, kako zelo so okusni in visoko cenjeni, je prišla do mene enkrat v lanskem letu. Ne morem verjet, kako dolgo sem živela s temi peski na vrtu, pa nikoli nismo pomislili, da bi jih pojedli :)


Neverjetno dobri so in, če drži, kot pri vsaki drugi zelenjavi, da je v listih še enkrat več zdravju koristnih snovi, kot v gomolju,  potem ni čudno, da ponekod v svetu gojijo česnova stebla kot zelenjavo, zaradi stebel samih.


Pri nas, zlasti v Istri cenjena zelenjava, ostali smo okusna stebelca prepustili kompostu ;(. Kakšna škoda! Najbolje jih je porezati čimprej, dokler so še mehka in jih lahko surova narežemo v skledo katerekoli solate.
 Če hočemo, da bo česen lepo razvijal svoj gomoljček, stebelca raje porežimo, sicer bodo nastajajoča semena jemala rastlini hrano in je bo šlo manj pod zemljo, v stroke.

Iz stebelc - pski jim pravijo - lahko pripravimo kar nam poželi srce, podobno kot iz špargljev, ampak okusni so pa......mmmmmm..... skoraj bolj!


Jaz sem nekatera porezala prepozno in so bila precej trda, tako, da se kaj drugega kot juha ni dalo narediti iz njih.
  • Porezana stebelca sem z zvončki vred dala v vrelo vodo in na hitro  pokuhala
  • S paličnim mešalnikom zmiksala, solila
  • pski, ki so starejši imajo ogromno vlaken, se ne skuhajo do mehkega in se tudi zmiksati ne dajo dobro, tako, da je juho potrebno precediti.
  • Precejeno juho sem zgostila z masleno kroglico (s pirino moko), in dodala na koncu kuhanja nekaj kapljic sladke smetane.
  • Nekaj pa sem je dala stran zase in pustila čisto natur - božanska! 


Če imate srečo, da lahko pridete do te neverjetno okusne zelenjave, nikar ne oklevajte. Pri nas smo čisto navdušeni. Je pa z okusom podobno, kot z ostalo nežno zelenjavo, dlje se kuha, manj je izrazit.


 Srečno :)
Lp, Keltika

13 komentarjev:

  1. Samo, da niso kosmatki :)
    zanimiva juhca
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Tale juha mora biti pa zelo okusna. Hvala za recept in novo znanje :):)

    OdgovoriIzbriši
  3. pRAVA ZAKLADNICA ZNANJA IN IDEJ SI. hVALA, BOM POREZALA STEBELCA TUDI JAZ :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super izgleda tale juhica. Glede na to, da imamo vsi radi česen, bi se je še spravil pripravit.

    OdgovoriIzbriši
  5. Vau, kakšna zanimiva informacija! Hvala!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pri tebi se pa res marsičesa naučim :-) Hvala za tole informacijo. Juhico bi ti pa kar pojedla, tako dobro si jo poslikala :-) Krasna skodelica!

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisem vedela, da so to pski:) Sem že slišala, da so užitni, a preizkusila še ne...
    Keltika,hvala za bogatstvo idej!
    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ravno včeraj sem pske dobila v dar in pojedli smo jih v skledi solate. Odlični!

    OdgovoriIzbriši
  9. Še dobro, da imam tebe :o), ki razsvetljuješ mojo "prehransko nevednost" in bo od drugega leta dalje naš kompos brez pskov :o)

    Hvala za nadvse zdrave in okusne drobtinice, ki jih trosiš med nas :o)

    Objem :o)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja človek se pa res vseskozi uči, hvala Keltika.

    OdgovoriIzbriši
  11. To pa je nekaj cisto novega zame. Hvala za informacijo in verjamem, da je tole nadvse okusno.

    OdgovoriIzbriši
  12. ej pupa hvala za komentar na mojem blogu:))))) si me nasmejala:))

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)