torek, 21. oktober 2014

Jesenski pomarančni kolač

Prelepa jesen, barvita in močna.
Polna.
Dogodkov, bolj in manj prijetnih, sprememb, ki smo jih željno pričakovali in tistih, ki smo se jih bali.

Vztrajno mi misli burka prebrano besedilo. O naši civilizaciji. Civilizaciji kvadrata, ki je tako različna od civilizacije kroga pradavnih ljudstev. Krog, kot simbol večnega, popolnega, mehkega kot mati, z energijo, ki se pretaka, kroži, ponuja. In kvadrat s svojimi ostrimi robovi, kjer zastanejo še tako pisane misli, se obtolčejo, utrudijo. Stara ljudstva so imela vse urejeno v krogu, svetišča, domovanja, celo ograje okrog vasi in vrtove. Naše hiše, vrtovi, mize, celo krožniki, so vse bolj kvadratni. Še naše misli so vse bolj kvadratne, urejene in zložene, samo take se prilegajo ostalim.
Kot bi se  simbolika kroga počasi a vztrajno umikala materiji, ki prevladuje in zmaguje.

Pa vendarle sta kvadrat in krog neločljiva, kot zemlja in nebo, pripadata drug drugemu, sta neskončno minevanje časa in trdnost materije.


Moj današnji kolač je okrogel.  In dober. In žal ni trajal neskončno :)

Narejen, kot 'mufini'
Suhe sestavine zmešane posebej, mokre posebej. Združimo s čim manj mešanja, da masa ne postane gumijasta.


Potrebujemo mokre sestavine:
  • 125 g raztopljenega masla, ki ga dobro vmešamo skupaj s
  • 125 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 240 g jogurta
  • 2 jajci
  • 1 žličko naribane lupinice ekološke pomaranče in
  • 125 g pomarančnega soka (sveže stisnjenega)
Posebej pripravimo suhe sestavine:
  • 300 g pirine moke dobro zmešamo z
  • 2 žličkama pecilnega praška iz vinskega kamna in
  • 1/4 žličke sode bikarbone 
Mokre sestavine vlijemo k suhim in premešamo z žlico. Dodamo koščke temne čokolade in polovico mase vlijemo v namaščen pekač, ki smo ga posuli tudi z moko. Preostali polovici mase primešamo nekaj žlic kakava in vlijemo čez svetlo plast.


Svetlo in temno, okroglo in kvadratno. Nekaj po naše, nekaj po drugih.


Vzela bom spremembe, ki jih je prinesla jesen in šla z njimi naprej. Pa če se še tako trudijo, stlačiti me v kvadrat. Spremembe.
Naredim šopek iz trtinih listov. V pomoč je lanska revija Dom in stil. 


Mehak, jesenski in okrogel.


Se prilega v kvadratno vazo.


In naredi moje misli pogumne in barvite.


Niso stvari tiste, ki se nam dogajajo, mi se dogajamo njim. Jih oblikujemo, gladimo ali tešemo po svoje.


Tudi če mislimo, da nimamo vpliva.
Ali pa ravno zato, ker tako mislimo.


Srečno :)
Lp,Keltika

18 komentarjev:

  1. S pravkar kuhano dišečo pravo kavo berem tvoj današnji prispevek...pravi balzam za dušo. Kolač mora biti super (sem ga že prepisala). Lep dan ti želim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pomaranča in čokolada.... mmmmm..... super kolač. Zelo zanimiv šopek, čudovite vrtnice in ... aha ... noč čarovnic se bliža ... ko bi le vsi na svetu uspeli živeti skozi kreativnost ... bi bilo močno drugače, lepše.

    OdgovoriIzbriši
  3. Spet si tako lepo napisala in pofotkala ;) en veliki njami za sladico ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. mm, odlicna mesanica okusov, tole pa bom zagotovo preizkusila. Sopek je nadvse zanimiv in sprehod skozi tvoje fotografije in besede te navda z navdusenjem in razmisljanjem.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tvoje slike su kao neke bajke.. ona sa devojčicom i buketom naročito.. Kolač se čini dobar ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Spet si nam dala za misliti, ob tem pa še okusen recept in odlične fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmhmhm do sem je pridišala tale tvoja dišeča jesen. Hvala za recept...

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmmm, kar čez monitor pridiši. Ostalo pa kot vedno, prelepo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ko sem "odkrila" Čarovnije z male kmetije, se mi je odprl čarobni svet. Vsak dan bom pogledala v ta svet, v katerega nas vabite z lepo besedo,prelepimi fotografijami in odličnimi recepti. Vse dobro vam želim.

    OdgovoriIzbriši
  10. Lepe misli,dober kolač in čudovite fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala za tale čuten zapis, krasne fotografije in super recept.
    Srečno tudi tebi in čim več krogov na tvoji poti. :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. diši na vaši mali kmetiji:))) jaz pa lačna :(. hihihi tole bi pasalo pa en čajček:)

    OdgovoriIzbriši
  13. I love your roses made of wine leafes! What a brilliant idea!
    Happy weekend
    Elisabeth

    OdgovoriIzbriši
  14. Ob tvojih komentarji razmišljam kako lepo je zopet to napisala, ob receptih se slinim, fotografije občudujem...

    OdgovoriIzbriši
  15. Tudi meni je zelo všeč tvoj blog! Fotografije so kot profesionalne, recepti pa tudi :) Hvala, da nas razvajaš!! Še pridem.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)