petek, 19. april 2013

Barefoot konji

Po slovensko - nepodkovani konji,

ki imajo pravilno urejena kopita, ravno prav obrezana, ki so kolikor se da zunaj in ne v boksu, imajo preprosto naravno prehrano...

Takšna sta naša Bami in Dina. Nikoli nista imela podkev in niti en Bosanski planinski konj z njune ergele  (kobilarne), jih nima.

Planinski konji so potomci divjih konj, (več o U.-jevem zapisu Naša konjiča), ohranili so precej prvinskosti in tudi njihova kopita so takšna. Trda, prilagojena divjini in prostemu galopiranju. S pravilno nego, hrano in ravnanjem, potrebujejo zelo malo oskrbe. Ker sta Bami in Dina doma v "laufštali", pomeni, da imata neomejen dostop do pašnika, gozda, potoka in svoje odprte štalice. Jezdijo samo otroci, v maneži, za odrasle sta premlada. Kopita si brusita in uravnavata večinoma sama, s hojo po raznolikem terenu.

Odprta štalca

Nekako si ne morem predstavljati, da bi jima zabijali žeblje v kopita, čeprav vem, da ne boli. Ni v našem stilu. Zato smo tudi iskali konje, ki  niso preveč križani in izpopolnjeni.

Vsake toliko časa ju U. malce manikira s pilo, dvakrat letno pa pride Urška, ki je na področju barefoot konj v Sloveniji največja strokovnjakinja. Poleg tega, da ima ogromno znanja o konjih (pa še marsikaj drugega), je srčna, preprosta in super sogovornica.

Včeraj smo po dolgem času spet preživeli skupaj prijetno popoldne. Urška je Bamiju in Dini uredila kopita, kar seveda ni minilo brez čvekanja o vsem mogočem. Poleg tega je vedno pripravljena deliti svoje znanje.

Urška pri delu


Živ dokaz, kako naša Dina uživa ob manikuri je tale slikica. Urška je že zdavnaj spustila kopita, naša punca pa je kar obstala na treh nogah in pozirala, kot prava manekenka.

A je že konec kozmetike?

Ti topli, sončni dnevi, nas res polnijo s pozitivnostjo. Res je, da delamo na polno, ampak čisto vsak trenutek doživljamo in nam je fino.
Tudi vam želim, da uživate trenutek :)
Lp,Keltika

13 komentarjev:

  1. Lepo je pri vas, se konji nadvse uzivajo. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz sem si vedno želel imeti konje, vendar pa sem pristal v mestu. Glede na tvoje objave, vidim da živite v raju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj veš, raj je relativen, odvisno kako gledaš, našemu tavečjemu, ki je v "najtežavnejšem" obdobju, se že ne zdi tako :))

      Izbriši
    2. Pri nas imamo eno v "težavnem" obdobju in bi dala vse, da bi lahko menjala :) Odkar je začela jahat lani poleti, stalno sprašuje, zakaj ne more imeti konja :)

      Izbriši
  3. No,pa spet nekaj novega vem :)
    Hvala


    lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Pri tebi se pa vedno kaj novega naučim in nagledam lepih fotografij :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Konji uživači;)
    Najbrž pa moraš paziti, da takšni nepodokovani konji ne zaidejo na asfalt? Sploh pozimi bi jim sol verjetno škodila ...

    OdgovoriIzbriši
  6. Vašemu najstarejšemu povejte da bi TAKOJ menjala z njim :) Narava, konji :) In pravilen način oskrbe, res pohvalno. Uživajte v pomladi in dajte konjema kakšen korenček v mojem imenu :)

    Lucija

    OdgovoriIzbriši
  7. Res pohvalno kako skrbite za svoje konjiče :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Verjamem,da je cudovito ziveti s konji in skrbeti zanje. Zavidam vam, v pozitivnem smislu seveda.
    Lp, Ljubaip

    OdgovoriIzbriši
  9. Jaz priporičam dan odprtih vrat na vaši kmetiji:):) jaz vam tko zavidam....takoj bo živela tam daleč od ponorelega sveta:)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)