petek, 22. februar 2013

Zimski ovseni polpeti

VEGANSKI ZIMSKI OVSENI POLPETI

Sneži in sneži. Ceste so poledenele. Njive in travniki spijo. Če se le da, poiščem pod snegom zelenje. Ohrovtove brstičke smo večinoma pobrali, listje pa čaka, sveže in čvrsto. Bolj zeleno kot brstiči, bolj polno klorofila, ki ga pozimi še kako potrebujemo. V smoothije zaidejo listi brstičnega ohrovta v majhnih količinah, da ne bi preveč peklo :)  So pa nadvse okusni kuhani.

Dušeno kislo zelje, krompir v oblicah in polpeti, katerih osnova so listi brstičnega ohrovta in ovseni kosmiči  - preproto zimsko kosilo.




Oves je prastaro žito, iz katerega so kruh pekli  Kelti in vsa ljudstva po njih, pa najbrž tudi pred njimi. Po drugi svetovni vojni  so pridelovanje ovsa skoraj opustili, v zadnjem času  pa ponovno postaja pomemben del prehrane. Mnenja o njegovi koristnosti so deljena. Vsekakor je boljši od pšenice, pa tudi gluten vsebuje le v minimalnih količinah in v lažje prebavljivi obliki. Ponaša se z nizkim glikemičnim indeksom, veliko vsebnostjo mangana, selena, magnezija in železa ter ima med vsemi žiti največ maščob.

V zgodovini so ga uvrščali med najpomembnejše zdravilne rastline, ob pomanjkanju energije, neješčnosti, umski preobremenitvi, depresijah, nespečnosti...Pozorni moramo biti le na to, da pred uživanjem ovsene kosmiče namakamo v topli vodi, skupaj z žlico jogurta, kefirja, kisa, vsaj 7 ur. Zato, ker oves vsebuje fitinsko kislino, ki ob pogosti prisotnosti v prehrani zavira sprejem rudnin iz prebavil. Med namakanjem se aktivirajo encimi, ki pomagajo nevtralizirati fitinsko kislino.


Današnji OVSENI POLPETI so  VEGANSKI in čisto zimski, z zmrznjenim snegom :)



  •   ohrovt sem blanširala v 1 litru slane vode, nato pa zmiksala s paličnim mešalnikom
  • v dobljeno juho sem stresla 500g ovsenih kosmičev in namakala preko dopoldneva
  • v kašasto zmes sem narezala še en por
  • ter prepraženo čebulo
  • dodala sem nasekljan česen
  • in koruzni zdrob - po občutku

Pri cvrtju bodite nežni in dobre volje. Če se vam mudi lahko dodate žlico pirine moke, lepše se oblikujejo in ni strahu, da bi razpadli :)

Iz naše knjižnice:
D. Kocjan Ačko: Pozabljene poljščine
D. Cortese; Semena tretje moči

Pred nami so počitnice, brezskrbni dnevi na snegu in smučeh. Uživajte!
Lp,Keltika

2 komentarja:

  1. Spet tako zanimiva objava. Hvala za modrosti o ovsu, pa za slasten recept. Prekrasne počitnice želim tudi tebi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tole se bo pa vsekakor znašlo na mojem jedilniku. Odlično!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)