petek, 28. februar 2014

Pirini slivovi cmoki

Odločitve so vedno težke, če se predolgo odločamo. Dejstvo je, da se od-ločimo, od nečesa ločimo in od nečesa ne. Ker bi radi imeli vse, so odločitve težke.

Če gre za češpljeve cmoke, ni debate. Kadarkoli se odločam, kaj naj skuham in vprašam mala dva, se odločita za cmoke in kakšno dobro juhico.


Jaz pa sem zopet postavljena pred nov izziv - kako narediti slivove cmoke brez jajc. Ker se dogaja, da je Tamlajši ves pikast, kadar uživa jajca.

Pri slivovih cmokih je več prijetnih stvari - so sladki, okrogli, mehki, dišeči in zabavno jih je delati.


Najpomembnejše je, da testo lepo enakomerno razvaljamo, da so potem cmoki enakomerni in je okrog slive votel prostor, ki se med kuhanjem napolni s sladkim sokom.


Po receptu sestre Vendeline. Vedno uspejo. Malce predelan pa izgleda takole:
  • 1 kg krompirja skuhamo z olupki, nato olupimo in pretlačimo. Malce posolimo.
  • dodamo 10 dag masla ali kokosove maščobe in
  • 60 dag pirine moke. Na hitro pregnetemo, da ne postane vodeno, po delih razvaljamo, režemo na kose, položimo na sredino kosa slivo in žličko surovega trsnega sladkorja s cimetom
in to je to. Brez jajc. Sicer lahko dodamo še dve jajci, ampak se je izkazalo, da je to popolna potrata. Z ali brez jajc - okus je božanski. Morda sem dodala malce več maščobe, je pa odvisno tudi od tega, kakšen krompir imate. Kuhamo v slanem kropu 20 minut. Zabelimo s pirinimi drobtinicami (zmeljem pirin Alnaturin prepečenec).


Iz te količine dobimo 21 cmokov. Seveda jih ni nikoli dovolj, tudi če jih naredim iz dveh mas. Saj so mrzli tudi dobri, pa zamrznemo jih lahko :))


Potem pa preostane le še odločitev ali gremo ven, ali ostanemo not' :)


S polnimi trebuščki je najenostavneje na kavču. Ampak fanta kolo zvabi v gozd.


Najmlajša pa se odloči, da greva  za njima.


In reče: ˝mami, lej luknja v nebo!˝


Pa je res. Taka svetlina, kot bi bila neskončna :)


Pravzaprav sploh ni pomembno kako se bomo odločili, pač pa, kaj bomo naredili s svojo izbiro.
Bodo cmoki z jajci ali brez, gremo ven ali ostanemo notri, bomo slikali, rezljali, popravljali traktor ali šivali...


Kakorkoli, če vzamemo za dobro vse, kar nam prinaša naša odločitev, so vsi rezultati zmaga.
Lp,Keltika

24 komentarjev:

  1. Včasih je težko že samo razmišljati o odločitvi sami - kaj šele odločiti se. Nekaj takega je tudi v moji glavi, tehtam možnosti, a nobena pot ni brez ovir, spotikanj,... vse je na neki tehtnici življenja trenutno pri meni.
    Cmoki so njami ,narava pa s kolesom ali peš skozi luknjie in luknjice osvobajujoča
    vse dobro in lep pozdrav Tamara
    odločitev pa naj bo lahka

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm, slivovi cmoki so nekaj najboljšega. Moram preizkusit tudi tele pirine.

    OdgovoriIzbriši
  3. Cmoki niso ravno moja omiljena jed, predvsem zato, ker se mi zdijo pocasti. Jih pa junior obožuje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ves čas se guštiram ob tvoji pripovedi in krasnih fotkah, na koncu pa me pričaka še prekrasna misel o odločitvah :-) In moj dan je popoln!

    OdgovoriIzbriši
  5. Lušten zapis! Cmoki so super, pirine pa preizkusimo enkrat v prihodnosti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zelo lepo si napisala tole in še kako res je, da moramo stati za svojimi odločitvami in potem so res vsi rezultati zmaga. Cmoki pa njami....obožujem jih.

    OdgovoriIzbriši
  7. Obisk tvojega bloga je vedno kulinarična in fotografska pustolovščina. zopet si me navdušila s svojim recepto, saj obožujem cmoke in iz pirine moke jih še nisem prpravljala, zato komaj čakam, da preizkusim tvoj recept. slikice pa zopet lepe in muckasta puščica je res tako simpatična. lp

    OdgovoriIzbriši
  8. Zelo lepo povedano in komentirano,ko pa sem vidla cmoke- pa valda polna usta sline. Njam njam izgledajo slastni in vrjamem da so tudi bili
    LP Vilinke

    OdgovoriIzbriši
  9. Zelo so mi všeč tvoje fotke, tudi razmišljanje, vrednote ... Lahko zaupaš, kateri fotoaparat uporabljaš?

    OdgovoriIzbriši
  10. Zelo so mi všeč tvoje fotke. Kateri fotoaparat uporabljaš?

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdravljena, vesela sem, da sem našla tvoj čudoviti blog. Super pišeš in fotkaš. Kateri fotoaparat uporabljaš?

    OdgovoriIzbriši
  12. Vesela sem, da sem naletela na tvoj krasen blog. Kateri fotoaparat imaš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. živjo Diana,
      me veseli, da si našla kaj uporabnega zase. Fotoaparat imam Nikon d5100, objektiv zaenkrat Nikkor 18-105, a sem ravno pred nakupom Tamrona 90.
      Lp

      Izbriši
    2. hehe, malo sem se zmedla pri pisanju komentarjev. Sedaj sem se pa naučila, kako komentirati :) Se opravičujem za tele smeti. Ampak še vedno velja: zelo lepo!

      Izbriši
  13. Cmoki, me vedno odpeljejo v mojo mladost, nazaj v Zasavje. Tvoji izgledajo odlično, bi se kar sam takoj povabil na kosilo. Zapis in fotke pa čisto v tvoje stilu - enkratno!

    OdgovoriIzbriši
  14. mmmmmm cmoki! Tudi pri nas so priljubljen podaljšek po juhi ali kar tako, za posladek.

    OdgovoriIzbriši
  15. Mmhmhm do sem so zadišali. In ja imaš prav, ko se nehamo obremenjavati s tem kaj nismo oz. smo počeli, nam vse steče kot po maslu :-) Uživajte v vašem raju!

    OdgovoriIzbriši
  16. pri vas se pa res vedno kaj dogaja. dobra ideja za pirine cmoke...morda bi jih moj želodec prenesel...zadnje čase mi nagaja moka pa ne vem a samo bela ali še katera...hm no ja mogoče je kvas. gluten ni ker mi nagaja tudi ko jem brezglutenske izdelke

    OdgovoriIzbriši
  17. mmm. cmoki. ti so tudi moja prva izbira!
    zadnji stavek si moram pa zabeležit in obesti na vidno mesto.

    OdgovoriIzbriši
  18. Krasen zapis,slikca z mucko me je očarala,pirini cmoki kaj kmalu na krožniku.

    OdgovoriIzbriši
  19. Moram sprobat za mojo 8 mesecno luskico, ki se nima uvedenega jajcka.. njama :). Me pa zanima, zmrznege kuhane ali surove? Hvala ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. NUša živjo, zamrznem surove, na pomokan krožnik, da se ne tiščijo, ko enkrat zmrznejo, jih pa lahko daste v vrečko in se lahko tiščijo. Kuhat pa direkt iz skrinje v slan krop.

      Izbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)