petek, 2. januar 2015

Naokrog - Ekološka kmetija Bregar

Kako lepo smo stopili v novo leto! Sneg je prekril polja in hiše, tudi tisto, kar ni bilo lepo je zdaj pokrito s čudovito belo kopreno.  Včasih so rekli, da je sneg siromakov gnoj. Upam, da ta pošiljka ni edina v letošnji zimi. Njive počivajo in drevje spi. Pognojeno. Vsako leto znova upamo na večji pridelek, zlasti jabolk. Naš mladi sadovnjak še ne obrodi toliko, da bi nas preskrbel za zimo.

Ker me je že večkrat kdo povprašal kje kupujemo jabolka, bom kar na tem mestu na kratko predstavila kmetijo naših prijateljev.

Dan pred božičem, ko je sonce sijalo kot sredi pomladi, sem šla po jabolka. Na ekološko kmetijo Bregar. Njihova jabolka so tako dobra, kot bi zrasla na domačem drevesu.


Pa ne samo zato, ker rasejo v neokrnjeni naravi ampak, ker Bregarjevi s svojimi jabolki, zelenjavo, žiti in piškami, živijo.



Poznajo vsak popek, vsako vejico, vsako jabolko posebej. S svojimi rokami jih sadijo.., rešujejo pred ušmi.. in obirajo. S svojimi rokami so zgradili hladilnico, v katero jih zlagajo in prebirajo ter pregledujejo...




Pridelujejo sadje in zelenjavo tako, kot je bilo včasih normalno, danes pa potrebuješ za to certifikate in kontrole in posebne nazive.
Pri njih smo dobili seme koruze trdinke, ki gre iz roda v rod že več kot 130 let.



In še vedno kurijo v kmečki peči.



In nikoli, ampak res nikoli ne pustijo oditi brez prijazne besede. Si vzamejo čas za malenkosti,




ki dišijo po prijateljstvu in domu :)


Naj bo leto v katerega smo stopili, prijazno do vseh, ki vztrajajo in se skušajo preživljati z lastnimi rokami, naj bo bogato s poštenostjo in prijateljstvom, naj bo mirno in preprosto.
Srečno!
Lp,Keltika

15 komentarjev:

  1. K tako lepim željam bi dodala le še nadaljevanje čudovitega bloga in iskrice v očeh! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Keltika, kako lepo!
    A ne, kako blagodejno deluje, ko imaš koga, ki mu razupaš, od njega rad kupuješ in je zadovoljstvo obojestransko!? Čudovita predstavitev! Ko jih na našem koncu zmanjka ali če bomo kaj mimo... se zagotovo tudi v Krki oglasimo.
    Prijetne dni! In radost na snegu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako lepo si zapisala in fotke kar vabijo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Spet lepe fotografije in krsna predstavitev kmetije prijateljev ... ja, najlepše je živeti z zemljo, jaz jo včasih tudi pogrešam, ker sem priseljena v mesto, a še vedno rada pridem pomagat domov (čeprav imamo samo malo njivico), in vedno sem vesela, ko poleti odnašam svežo zelenjavo in pozimi jem posušene domače krhlje. LP

    OdgovoriIzbriši
  5. Lepo si predstavila kmetijo prijateljev. Občudujem ljudi, ki imajo moč in voljo, da jim uspeva "voziti" med vsemi temi novimi zakoni in izmišljotinami in kljub težavam živeti svoje sanje.

    OdgovoriIzbriši
  6. Super si predstavila kemtijo priajteljev in hvala za tako lepe fotke :).

    Srečno in uspešno 2015 tudi tebi in tvojim :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Zelo z veseljem prebiram vaš blog. Mnogo zdravja in družinske sreče na vaši kmetiji.
    Sem iz Medvod in me zanima kje je ta sadjar Bregar. Tudi za vašo kmetijo, me zanima v katerem delu naše lepe Slovenije ste. Vedno vsa dogajanja tako lepo predstavite. Hvala.
    Marija Megušar

    OdgovoriIzbriši
  8. mary, pozdravljena. Bregarjevi so iz vasi Znojile pri Krki, blizu Ivančne gorice, Muljave, če kliknete na rdeče obarvano povezavo, boste prišli do nihove spletne strani. :) Srečno!

    OdgovoriIzbriši
  9. vauuuu kmetija vse domace:))) żelim vam celi familiji da vam bi raslo vse okoli vas na njivi in na drevesih da bi bli otroci pridni :)) itak so:) pa żivalce da bi ble zdrave:) no ja vse naj naj na veliko:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Res smo lepo stopili v novo leto - naj bo naklonjeno tebi in tvojim najdražjim! Hvala tudi tebi za lepe želje, ki si jih prinesla v mojo hiško ... Super si predstavila kmetijo, ko bi le bilo več takšnih. Ob fotografiji nakvačkanih rožic in snežink sem dvignila pogled od računalnika in pogledala naš namizni aranžma - na veji (naplavina, ki smo jo prinesli z dopusta na Rabu) visijo snežinke, ki jih je že dolgo nazaj nakvačkala moja pokojna babica, noni smo jo klicali ...

    OdgovoriIzbriši
  11. o kako nekaj najboljšega so pa domača jabolka. Edinstven okus ki ga ne dobiš v nobeni veletrgovini. Bom kdaj obiskala tole kmetijo ko bom v vaših koncih. Ja no zdajle so se mi pa res zaluštala takale jabolka, kaj naj zdaj??? :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Čez domača jabolka jih ni.
    Z mojih sivčkom včasih narabutava kakšno v opuščenem sadovnjaku na hribu za vasjo.Okus -neprecenljiv.

    Vse lepo tebi,tvojim in naj bo leto 2015 prijazno vsem.

    pozdrav iz Cuprnije

    OdgovoriIzbriši
  13. Divne fotografije jednog divnog predela,,

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja, tudi jaz upam, da bomo v letošnji zimi deležni še kakšne snežne pošiljke.
    Hvala za lepe želje. Naj bo tako tudi v vašem domu.
    Lepo je videti ljudi, ki na takšen način pridelujejo sadje, zelenjavo ...
    S kakšnim užitkom ugrizneš v jabolko, za katero veš, od kod je in kako je pridelana.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)