torek, 5. januar 2016

Ajdovi žganci

Pozdravljeni v letu 2016. Upam, da bo preprosto in prijazno leto, da se bo nadaljevalo bolje, kot se je zaključevalo. Zadnje dneve smo namreč večinoma preživeli v hiši in v bolnišnici. Bolni otroci, bronhiolitis, dihanje, poslušanje pljuč, slana limonada, merjenje kisika, pregledi krvi, nobenega sladkorja, nič mleka, nič glutena, prodajanje tečnobe, otroško prepiranje...
Tako no, če potegnem črto, precej komplicirano in dietno preživljanje zadnjih lanskih dni.
Zato bi bilo dobro, da bi bilo to leto preprosto.
Kot ajdovi žganci, ki se pri nas pogosto znajdejo na jedilniku. Poleg kakšne enolončnice, poleg dušenega zelja in polpetov, poleg gobove juhe...


Danes so bili poleg zeljno-krompirjevih polpetov (receptov za razne polpete z lahkoto najdete na blogu) in poleg dušenega kislega zelja.


Čisto preprosto kosilo, pa vendar vem, da se marsikdo otepa ajdovih žgancev, češ, da so prekomplicirani.


Mi jih pripravljamo res čisto klasično.
  • v 1,5 litra slane vrele vode stresemo
  • 500g ajdove moke, da ostane čimbolj na kupu
  • nič ne mešamo, počakamo, da voda ponovno zavre in pena prekrije vso moko
  • po kakšnih 3 minutah zapičimo v sredino kupa moke ročaj kuhalnice
  • spet počakamo kakšne tri minute, nato kuhalnico vzamemo ven
  • pokrijemo in kuhamo 20 minut
  • odlijemo gosto vodo v lonček, če bodo žganci presuhi, bomo lahko dolili
  • nato žgance s kuhalnico za žgance premešamo tako, da jih s kuhalnico pritiskamo ob lonec. Tako se izognemu surovim kupčkom moke, ki bi utegnili povzročati škrtanje med zobmi :)
  • jedla sem že žgance, ki jih je kuharica zmešala z mikserjem, če želite jesti res prave žgance, tega ne poskušajte
  • Potem, ko smo jih dobro zmešali, jih zajamemo s kuhalnico in z vilico nastrgamo v posodo


Lahko tudi na dno posode, v vrelo vodo, z žlico položite nekaj rezin krompirja in potem stresete moko v vodo. Tudi taki, s krompirjem so odlični.

 
Rada imam preproste stvari. Pa mi včasih kdo reče, da preveč kompliciram. Ampak je pač tako, da je tisto, kar vidimo, odvisno od tega, kako gledamo.

Vsekakor se premalo smejim zadnje dni. In najbrž res preveč kompliciram.
Leto se je ravnokar začelo.
Zdravi smo.
Sneg je šele dobro začel naletavati.


Čarovnija vsakdanjosti deluje, če jo znam videti.

Čarobne živali, ki jih riše Najmlajša, tako rada uporabim na voščilnicah

In najlepše stvari se pokažejo šele, ko jih odgrnemo z nasmehom.

Srečno,
Keltika

26 komentarjev:

  1. Srečno, draga Keltika, tebi in vsem tvojim! Za nasmeh se je potrebno včasih potruditi, ni kar tako, posebej ko so težki in nehvaležni časi. Sama imam nekaj "rezerv" v spominu, ki jih hranim prav za takšne momente. Vedno privabijo vsaj mali trenutek nasmeha in kanček male sreče v vsem hudem.
    Čudovit konjiček, lepo, prava mala umetnica!

    OdgovoriIzbriši
  2. Naj bo veliko veselja in predvsem zdravja v tem letu.
    Hvala za recept za žgance, nisem jih še delala, pa jih mogoče poskusim. Kot otrok jih nisem marala (raje sem imela koruzne), se mi je zdelo, da jem pesek ;)
    Zdaj pa so mi dobri in si jih tu in tam naročim z gobovo juho. So pa na moji TO DO lestvici ;)
    Doma imaš pravo umetnico in všeč mi je ideja, da uporabiš njene umetnine na čestitkah.
    Vse dobro v tem letu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Poskusim z žganci naslednjič s tvojimi navodili. Oktobra sem jih kuhala prvič za prijatelje v Budimpešti, jedli smo ajdovo kašico :) Ampak vaja dela mojstra, moke je pa tudi še dovolj v omari.
    Naj bo 2016 bolj zdravo! Jaz imam tudi bolj samodestruktiven začetek, ampak na srečo nič hujšega ali usodnega. :) Bo bolje, sem prepričana!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ko ima hudič mlade, jih ima veliko...recimo, da so vsi mali hudički od tebe že pobegnili in z malo čarovnije, bo sedaj res posijalo sonce.
    Ajdove žgance pa delam točno tako in res so dobri (sama dodam samo žličko olja, ko že odlijem vodo v kateri so se kuhali..tako se lepše mešajo. In kot praviš...bog ne daj, da jih mešamo z mikserjem...s kuhanco in ljubeznijo...potem je to tisto pravo. Mi jih strogo jemo kot dodatek ajmohtu ...poližejo vse, tudi žlice, ni potrebno nič pomivat.
    Mala je res prava umetnica in lepo, da njene slikice daješ na voščilnice...so res neprecenljive. Čira čara...vse bo dobro. čao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, tole z žličko olja bom pa probala, zna bit res fajn. Hvala :)

      Izbriši
  5. tole bi pa jazt zdaj jedla:))) z velikim apetitom:)))
    upam za vaso druzinico da bo vse tipi top v tem letu in ne se dat bronhitisu:( ....... ker tega pac ne rabite.... vi ste carji in carji so vladarji hihi
    evo mal sem se pohecala ker tudi to je veliko zdravja SMEH......tko da zelim vse lepo in se vec dobrega:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Vse dobro v letu 2016, veliko (ne)zakompliciranih receptov :), čudovitih fotografij in ustvarjalnih idej. Da bo čim več objav za tvoje bralce bloge! Pohvala za uporabo otroške risbice, tudi sama kdaj `ukradem` kakšno malčkovo umetnijo. ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasna si! Po tvojih žgancih se mi kar sline cedijo. Nikoli jih še nisem delala, sem doma iz "polentarskih krajev", Primorka torej. Pred novim letom sem iz Prekmurja dobila nekaj bio ajdove moke in s pomočjo tvojega recepta, bom iz nje, namesto kruha, naredila žgance. Ti bom povedala, kako so mi uspeli.
    Mnogo zdravja v novem letu želim tebi in tvoji družinici.
    Di

    OdgovoriIzbriši
  8. Še nikoli nisem jedla ajdovih žgancev, morda čas da jih poizkusim :) Pri moji babici smo vedno jedli koruzne žgance, prelite s projo... mmmm...
    Voščilnica je prekrasna - najbolj pade v oči konjiček male umetnice!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ah, ja... kako se stvari hitro obrnejo... in treba je veliko potrpežljivosti, da zmoremo skozi vse tegobe in ohranimo novo upanje. Fino, da ste sedaj zdravi!
    Naj bo vaše leto prijetno, mirno in čim bolj čarobno!
    Najlepša hvalaaaaa za nazoren opis priprave ajdovih žgancev. Tile na slik'ci zgledajo tako mikavno, da se jih lotim. Imam rada ajdov kruh in kašo, ampak žganci so zame poglavje zase. Spomin me spremlja še iz OŠ, ko je naš razrednik velikodušno pojedel še porcijo kakšnega izmed nas, učencev. Niso nam šli...
    Krasno sproščanje ob ustvarjanju!
    Vse dobro!

    OdgovoriIzbriši
  10. jaz obožujem žgance vseh vrst, najbolj pa koruzno-krompirjeve od stare mame!
    želim ti predvsem zdravo leto in naj bo najboljše!
    pa prekrasna voščilnica!

    OdgovoriIzbriši
  11. Kakšne slastne slike! In ajdovi žganci so meni takooo dobri in zelje in krompir in vse, kar zraste na naši slovenski zemlji. ;) Kako hudo vam je bilo za praznike :(( Samo da je šlo na bolje! Upam, da z otroki že lahko lahko uživate v snegu! Voščilnica s konjičkom mi je pa res zelo zelo všeč in če hčerka riše take podobe, je to uau!Le negujte takšen dar!

    OdgovoriIzbriši
  12. Tudi vam vse lepo v 2016. Žganci so mi kar prirasli k srcu, saj je "tašča" specializirana za ajdove žgance.
    Risbica in cela voščilnica pa sta lepi.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdravljena Keltika tudi v tem letu. Močno upam in ti želim, da se ti je končno vse slabo uredilo in umaknilo. Žganci: delam točno tako kot ti, obožujemo jih. Naredim pa tudi koroške (te me je naučila moja taščica), kjer se moka praži. Tudi dobre in narejene malo hitreje. Tako da je vse odvisno od časa:) Sicer pa je tvoj zapis ponovno božal in hvala za tvojo prisotnost. Lep pozdrav in bodite zdravi, Andreja V.

    OdgovoriIzbriši
  14. Torej ti želim, da bi bilo leto zate preprosto :) Pa zdravo in polno lepih pravljičnih živalic tvoje hčere. Super izgledajo na voščilnicah.

    OdgovoriIzbriši
  15. Mmmm, zdaj si mi take lušte naredila.... Sama jih še nikoli nisem naredila, ker se mi zdi, da je to en velik bavbav. Mogoče me pa tale tvoja objava spodbudi - enkrat.
    Tebi in tvojim veliko lepega v 2016, da bi še naprej ujela veliko zanimivih kadrov v svoj objektiv ter da kreativnih idej ne bi nikoli zmanjkalo.

    OdgovoriIzbriši
  16. Otroci morajo dat skoz take in drugačne bolezni, nimamo kej. Ko so večji nam delajo pa drugačne skrbi :)
    Želim ti vse najlepše v tem letu, naj drži pregovor: slab začetek, dober konec.

    OdgovoriIzbriši
  17. Tudi sama imam zelo rada ajdove žgance, ki res niso nikakršen bav bav :-)
    Voščilnica pa je naravnost čudovita, predvsem konjiček! Res je posebno lep.

    OdgovoriIzbriši
  18. Čudovita voščilnica, tako lepo je, ko uporabimo otroške umetnije in upam, da boste letos zdravi ko dren :-)
    Hvala za nazoren prikaz priprave žgancev, se jih lotim tudi jaz..mogoče že danes, nimam nič pametnega na sporedu za kosilo...

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga moja, ne vem kaj je s temi prehodi v novo leto, ampak tudi pri nas se je veliko dogajalo in na koncu tudi razrešilo. Morda res moramo slabo pustiti tam in iti z novo energijo v novo. Jaz vam res želim, da se vse uredi in da bo leto dobro in prijazno z vami in predvsem preprosto. Za take žgance sem pa zmeraj. In pa pogled na tole voščilnico prikrade v hipu nasmešek na obraz.

    OdgovoriIzbriši
  20. Vse lepo v novem letu! Naj bo predvsem mirno in čarobno, takšno, kot je tvoj blogec, takšno kot je tvoje čaranje s preprostimi jedmi in čudovitimi fotografijami, takšno, kot so konjički tvoje Najmlajše. :-)

    OdgovoriIzbriši
  21. V moji matični družini smo žgance jedli večkrat na teden, sedaj jih skuham večkrat na mesec. Kuho jaz še bolj poenostavim. Nič ne merim vode in ne tehtam moke. V vrelo slano vodo vsujem moko. Luknjico sem opustila, ker se mi ne zdi pomembna. Vrejo cca 20 min.
    Nikoli nisem razumela, kako lahko delajo žgance s kuhovnico. Pri nas smo vedno uporabljali velike vilice na dva rogla. Z njimi le dobro premešaš in je bistveno hitreje kot strganje s kuhovnice. Ker sem ravno prejšnji mesec kupovala nove vilice, sem jih dobila le v specializirani trgovini.
    Čez zabeljene žgance damo še jurjevo kapo (palačinka iz mešanih jajc). Z žganci jemo belo kavo. Odličen zajtrk za vso družino.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, da ste povedali za te vilice, to moram poiskat in poskusit :) Merim in tehtam pa tudi jaz nikoli, tokrat pa sem, zato, da je lažje tistim, ki jih delajo prvič. Takle zajtrk pa zveni res dobro.

      Izbriši
  22. Draga Keltika, res vam želim dobro leto 2016, ki vam bo pustilo lepe spomine ...
    Mmm, ajdovi zganci so tudi moja priljubljena jed in tako narejeni kot so tvoji, zgledajo še posebej slastni.

    OdgovoriIzbriši
  23. Dobri ajdovi žganci,jaz jih obožujem z mlečno kavo:)

    OdgovoriIzbriši
  24. Kako čudovito voščilnico si naredila iz risbice.
    Deluje kot kakšna dizajnerska štampiljka.
    Super!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)