nedelja, 29. september 2013

Musaka s stročjim fižolom

Poletje je bilo mačehovsko s fižolom. Suša in visoke temperature so pridelek pošteno oklestile. Je pa zato zdaj zacvetel in zaživel. Listje je zeleno, stroki rastejo s četrto. Če bo še kakšen mesec sonca, bo zrnje dozorelo. Mlade strokce, ki ne bodo imeli dovolj časa, da bi zrasli v zrnje pa sproti obiramo.

S fižolom je sicer tako, da ga obiramo na dan za cvet, zato potem ponovno cveti in rodi, kar je dobro poskusiti zlasti pri nizkem fižolu, ki običajno prehitro konča z rodnostjo.

Fižola je torej dovolj. In ker se trudim, pripravljati tisto, kar trenutno raste doma, te dni jemo precej stročjega fižola. Da se juhe, boranja in solate ne bi ponavljale, je treba najti vedno nove variante priprave :)

Musaka s stročjim fižolom, lahka juhica, solata


Musaka je odličnega okusa, ni zahtevna, vzame pa kar kakšni dve uri časa, s pripravo in pečenjem vred.

  • Stročji fižol /1kg/ očistimo in prerežemo ter ga v slanem kropu na pol skuhamo (vode v kateri se je kuhal, ne zavržemo - pustimo v njej nekaj fižolov, dodamo na kockice narezan krompir, korenje, kolerabico, čebulo, česen in začimbe - ter skuhamo lahko juhico)
  • Krompir /8 krompirjev/ olupimo in narežemo, najbolje v multipraktiku, na tanka kolesca, damo ga v posodo z vodo, da ne porjavi.
  • na olivnem olju prepražimo 3 velike čebule, nanjo ulijemo
  • 3 jajca in jih razmešamo.
  • nato dodamo paradižnikovo omako ali sesekljane sočne paradižnike /2dcl/, ter česen
  • Primešamo odcejen stročji fižol in sesekljan peteršil, solimo po okusu.
  • Zatem začnemo zlagati musako:
  • Pekač namastimo z olivnim oljem in zložimo vanj prvo, dvojno plast krompirja - solimo
  • na krompirjevo plast naložimo fižolovo zmes
  • nato zopet krompir - solimo
  • fižol
  • in zadnja plast naj bo krompir


Pokrijemo s folijo ali pokrovom in pečemo na 180°C pol ure, nato odkrito še kakšnih 35, 40 minut.
Vegetarijansko, zelenjavno, zdravo, preprosto, poceni, zelo, zelo dobro kosilo.


Dober teden želim :)
Lp,Keltika

17 komentarjev:

  1. Tole se pa odlično bere :-) Hvala za recept. Imam vse sestavine, samo še svojo ekipo prepričam, da je musaka lahko tudi brez mesa :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. O fajn recept mislim pa da je moja mama enkrat to naredila že kar dolgo nazaj....... super zgleda:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, zgleda slastno in verjamem, da je takšno tudi bilo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Na to lahko samo še rečem: dober tek;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zelo okusno izgleda, verjamem, da je tudi mmm...
    Jaz sem ga delala tako, da sem vmes dajala pesto iz melancan, naribala malo sira in polila z bešamelom. Tudi zelo dobro.
    lp, Ljuba

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, s sirom in pestom je zagotovo božansko. Jaz se sira in mlečnih stvari izogibam. Včasih je bil sir, smetana in bešamel povsod :)

      Izbriši
  6. Videti je nadvse okusno! Verjamem, da je v resnici bilo;-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Tudi mi smo obrali krasen visok fižol in super ideja za kosilo.Izgleda slastno!

    OdgovoriIzbriši
  8. Najlepša hvalaaaaaaaaaaaaaaa! Zagotovo poskusimo! Tako njami se vidi...

    OdgovoriIzbriši
  9. Tole pa je nekaj dobrega,in bo na jedilniku.Hvala!
    lp

    OdgovoriIzbriši
  10. Zelo dorbo si tole pripravila. Čeprav vzame kar precej časa, si sigurno poplačan z okusom.

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlično izgleda,nije mi nikada pala na pamet ova kombinacija...Probaću vrlo brzo..

    OdgovoriIzbriši
  12. Zanimiva varianta musake...z veseljem bi jo poskusila. Če je tako dobra kot izgleda... mmMmm... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala za recept. Zgleda slastno. Stročji fižol imam pa samazelo rada, zato zagotovo preiskusim.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)