nedelja, 2. junij 2013

Male roke, pokrovčki od plastelina, itd

Se tudi vam zdijo otroške roke nekaj najlepšega? Lepo se je držati za njih in hoditi  po travniku, jih opazovati kako rastejo, jih objeti s svojimi dlanmi in pihati toplo sapo v njih, ko jih je ohladil sneg, umivati pisane flomastre z njih, gledati, kako postajajo vse bolj spretne. Radovedne so, nežne, ustvarjalne, ljubeče.


Ta vikend so bile male roke pridne. Tudi tavelike, ampak male so pri tem lepše videt :) V soboto ni deževalo, bil je dan za cvet, okrog poldneva je bezeg lepo dišal, pa so ga male roke nabrale veliko košaro. Porezale so origano, natrgale kamilice.


Raziskovale blato, kopale, reševale male paglavce, ki se bodo vsak hip razvili v žabice. Le še kakšen dan toplega vremena jim manjka.


paglavec

Male roke so nežne tudi do žuželk, ki jih večina ljudi ne mara. Tole je bramorček. Kakšno leto je star. Letos se bo preobrazil v odraslo žužo, drugo leto bo postal spolno zrel, potem pa verjetno živel še kakšno leto. Če ga prej ne ujame rovka, krt, kuščar, kos, mačka ali kdorkoli od njegovih številnih sovražnikov.

mlad bramor

Pri nas se dobro počutijo in nikakor jih ne moremo prepričat, da bi se preselili. V rastlinjaku štejemo točke: aha, ena paprika je šla z njimi, u, na novo posajena je še pokonci...:) Letos kaže, da bomo zmagali. Paradižnik zaenkrat ves nedotaknjen. (potrkam ob les). Problema smo se lotili tako, da vsako rastlino posadimo v lonček brez dna. Nežno stebelce večinoma tako ostane celo. Čeprav se paprikam znajo približati kljub lončku :(

Pobijamo jih ne, strupov ne nastavljamo. Če nam prekrižajo pot jih preselimo v gozd.
Bramorji, ki ob večerih v času paritve, cvrčijo svoje serenade samičkam (kot murni), so namreč kar koristni, če jih ni za cel bataljon. Mladički so vegetarijanci, odrasli pa pospravijo številne strune in ogrce. Zastrupljanje zemlje zmanjšuje tudi njihovo število. V Nemčiji so skrajno ogroženi in zavarovani. Naši otroci se jih ne bojijo, pravijo, da hecno žgečkajo, ko kopljejo luknjo v dlan, da bi se skrili.

Ko nas je dež uspel spraviti  v hišo, je bilo treba male roke zaposliti. Kaj vi napravite s pokrovčki od plastelina? Živahnih barv in luštnih velikosti kar sami dajejo ideje za reciklažo.
Tole je gosenica,  na katero bo najmlajša obesila svoje verižice. Tiste roza pikice so namreč žeblji s pobarvano glavico :)


male roke ustvarjajo

 Velike roke pa so za to, da male čuvajo, cartajo, učijo in razvajajo tudi s kakšno domačo sladkarijo.

pecivo s korenčkom

Iz recepta  za marmorni kolač je nastalo pecivo, s korenčkom.
MARMORNI KOLAČ:
10 dag masla
4 jajca
10 dag sladkorja + vanilin
20 dag pirine moke
2 žlici pecilnega iz vinskega kamna
0,5 dcl mleka
2 žlici ruma
kakav za polovico testa

Rumenjaki+sladkor+maslo penasto umešamo. Dodamo mleko.. sneg iz beljakov, moko presejemo s pecilnim....

Naredila sem varianto s kokosovo maščobo in kokosovim mlekom, ter dodala korenček. 
Ravno pravšnje, za male in malo večje roke in trebuščke :)
Lp;Keltika

5 komentarjev:

  1. Male ruke koje se igraju sa punoglavcem, su me kao vremenskom mašinom vratile u detinjstvo. Osmeh mi ne silazi sa lica... lepa priča uz, kao i uvek, sjajne slike !!! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Imeli ste krasno soboto,
    tudi naša je bila nekaj posebnega
    rokice so pokazale pri sinu 7 prstov (že 7) in se strinjam s tabo rokice so nekaj posebnega, pa tudi nogice-
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  3. V tvojih postih pa je res vsega dovolj. Od prelepih zapisov, do prelepih fotk, živali, narava, ročne spretnosti, za povrh pa še luštkan recept. Prav fino se imate.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kakšna narava:)lepa:)in kakšne fine ideje tale stonoga:)pa še pecivo mnjami:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Oh kako lepo napisano, skorajda čutim dotik tehle ročic in slišim smeh :)ni kaj dodati...

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)