ponedeljek, 24. junij 2013

Potočni rak

Včeraj, pred neurjem, je U. v potoku premetaval kamne in delal mala zajetja. Pri nas se z gradnjo malih jezov večkrat igrajo otroci in U. Na tak način upočasnimo potok ob nalivih in tudi konja raje pijeta iz zajetja, kot iz polno tekoče vode.

Pa se je spet srečal z našimi raki. Srečal je rakovico, ki pričakuje mladiče (nismo je vznemirjali), pa samčka, ki je bil tako prijazen, da je poziral za naš arhiv .)

koščak

Mislim, da naš rak spada v vrsto koščakov. Zaradi svoje redkosti in nočnega delovanja precej neznana in neraziskana vrsta. Zavarovan s številnimi uredbami in zakoni, tako rak, kot njegov habitat.


Ga najdete, rakca, istih barv, kot kamenje?.

Včasih so bili potočni raki pogosti, da jih je poznal vsak otrok. Danes je takšnih potokov, ki niso onesnaženi in imajo naravno strugo vse manj. Tudi otrok, ki bi imeli možnost premetavati kamenje po potočkih, broditi z bosimi nogami po vodi in iskati živalce, je vse manj.


Mi jih običajno pustimo, da gredo svojo pot in jih ne premetavamo po rokah. Včeraj je bila izjema, za spomin.


Rakec, ki smo ga poprosili za fotografiranje ni ravno največji, čeprav ta vrsta običajno ne zrase čez 10 cm. Glede na to, kakšno neurje je včeraj popoldan divjalo pri nas je ta rak pravi umetnik preživetja. Skrije se v svoje račine (luknje) in čaka, da se hudournik poleže. Da bi še dolgo ostal v našem potoku :)
Lp;Keltika

10 komentarjev:

  1. Potočni raki so menda povsod že redkost.Pri nas je samo še nekaj potokov kjer jih lahko najdemo.
    In se bojim da jih bo vedno manj :(

    Lepe počitnice vam želim !


    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. O kolk lepo mladiči bodo:) poln potok rakcev:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ko sem videla vaš potoček, kako je čist, sem pomislila, da verjetno živijo v njem rakci. Hvala, ker si nam ga pokazala :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prav lušten rakec. Jaz pa sem se šel danes reševalca majhnih polžkov. Cela kolonija se jih je selila čez cesto, pa se jim raje pobral in odnesel na travo. Veliki manj kot cm skupaj s hiško, nekateri tudi samo 5mm. Maš fotko na blogu pod Playing with D90.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotografije su sasvim OK i sve što je trebalo da se vidi - videlo se. Ja se svaki put razduševim biljnim i životinjskim svetom koji te okružuje, kao i prirodnim lepotama tvoje okoline. Tvoja sposobnost da sve to dobro uslikaš i preneseš nam u vidu fantastičnih fotografija je neverovatna. Ponekad se pitam da li je to u tvom slučaju hobi ili profesija!?

    OdgovoriIzbriši
  6. iii kaki lusni rak. Ja, res je zal tako, da so cisti potoki in raki ze redkost :(

    OdgovoriIzbriši
  7. Upam, da se bo vsako leto ta družinica povečala. Lepo :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Rakova ima samo gde je cista priroda.kako je lepo videti ga.Ja ga nisam uzivo nikada viderla.Hvala na dozivljaju:))

    OdgovoriIzbriši
  9. :) kako prikupen rakec :) jaz bi ga tudi rada videla v naravi

    OdgovoriIzbriši
  10. Upam, da mi tokrat uspe pokomentirat - z veseljem spremljam vaša zanimiva dogajanja, komentirat pa že dalj časa ne morem :( Kakšna razkošja skriva vaš potok!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)