nedelja, 31. marec 2013

Rahel hrenov namaz

Je že res, da pada dež in je hladno, pa se je vendarle splačalo, vzet rovnico in izkopati nekaj hrenove korenine. Hren, eden izmed najlepih grmičkov na naši kmetiji. Škoda, da njegovi zdravi listi šele poganjajo iz zemlje, saj bi vam  ga sicer  lahko pokazala v vsem cvetočem sijaju.

Ne le, da je hren v teh dneh dobrodošel zdravilec prehlada, tudi dober je! Za čiščenje dihal, sinusov, prebavil in kot harmonija okusov, v tem rahlem namazu.


Korenino, izkopano in naribano včeraj, smo čez noč dali v steklen kozarček in prelili z limoninim sokom. To je dober način, za hranjenje naribanega hrena tudi do kakšnega meseca, hkrati pa super zdravilo za vnete sinuse :)


Tokrat sem iz te hrenovo-limonine mešanive pripravila  HRENOV NAMAZ ( presni, veganski)

  • namesto smetane sem zmlela indijske oreške
  • dodala vodo
  • sol
  • in nariban limonin hren po okusu, za otroke manj, za odrasle več .)

 

Mali, obribani ostanki korenine, bodo šli nazaj v zemljo. S hrenom je namreč tako, da kamorkoli damo  majhen košček korenine, si bo opomogel in rasel naprej. Zakladnica življenske energije, s katero je tako, kot z vsem - da je le v pravi meri :)
Lp,Keltika

četrtek, 28. marec 2013

Bikca iščeta pomlad

Na poti v službo,

sta me za ovinkom pričakala dva bikca. Trije so ušli s kmetije, enega so tamkajšni sosedje kaj hitro prestregli, dva pa sta odločno odtacala po svoje.


Sita suhe krme, sta šla iskat pomlad. Čisto lepo sta ovohavala vse, kar sta srečala na poti. Slike so malce slabše, ker sem imela s seboj tamali fotoaparat.



Dokler ju ni s hupanjem splašil tovornjak. Potem sta odbezljala proti mojemu avtu. Za hip sta se ustavila in odkopitljala naprej.



Resnično upam, da se je ta zgodba zanju  srečno končala. Sta me pa spomnila na to, da smo v svoji svobodi pravzaprav vsi ujetniki. Zidov, navad, strahov...In kako malo je treba za srečo. Samo odločiti se in slediti srcu. Verjeti vase in v dobro, poiskati svetlo točko. Z malce poguma in srčnosti tudi v navidez brezizhodnih situacijah najdemo pravo pot.
Vso srečo, bikcema in vsem, ki premikate svoje meje,  tako, da osrečite sebe in druge :)
Lp,Keltika

torek, 26. marec 2013

Pomladno veselje...

Ne bom dolgovezila, mi uživamo v tem snegu, čeprav že pošteno pogrešamo pomlad.

 Pa vendar je treba izkoristiti vsak trenutek in najti veselje v njem. Nima ravno pozitivnega učinka, če smo žalostni, ker je  včeraj prehitro minilo in hrepenimo po boljšem jutri.

Ker je pomlad, smo smuči zamenjali za kolo :))
Pa naj še kdo reče, da ni ta trenutek vreden, da uživamo v njem - takšnem kot je!


Uživajte :))
Lp,Keltika

ponedeljek, 25. marec 2013

Otroški kartonasti pirhi

VNESLI SMO MALCE BARVE V ZASNEŽENO POMLAD

in naredili velikonočni, pomladni aranžma. Ker je zemljo spet prekril sneg, sem cvetlice kar sešila.

Craftyrožce in pirhi iz embalaže


 Iz kartonaste jajčne embalaže  sem izrezala in z vročim lepilom zlepila nekakšne newage pirhe.


Najmlašja jih je pobarvala in oblepila.




Okrasili sva šopek, ki ga je nabral tamlajši.


Pisano, pisano :))
Naj le pridejo, pisani dnevi :)
Lp;Keltika

četrtek, 21. marec 2013

Krompirjev golaž

Če ne bi Marija Terezija 16.maja leta 1767,  z okrožnico zapovedala pridelovanja krompirja, danes najbrž ne bi bil tako prisoten v naši prehrani. Pa so o njegovi koristnosti še vedno deljena mnenja. Vsebuje veliko škroba, vendar v nasprotju s pšenico in ostalimi žiti, deluje bolj bazično in telesu prijazneje. S celo vrsto rudnin in vitaminov je koristen za dobro prebavo in zdravo presnovo, spodbuja razvoj zdrave mikroflore v črevesju...

Kadar naši otroci zbolijo, je eden od kuhanih obrokov nežna krompirjeva juha. Zato, ker jim običajno edino to prija in zato, da počisti vsiljivce iz črevesja :)

Krompirjev golaž je močnejša jed kot juha, pri nas ga pripravljamo brez moke in praškov.
Preprosto VEGANSKO KOSILO.

KROMPIRJEV GOLAŽ  in KRUH IZ 4ih ŽIT



Najboljši krompirjev golaž je iz domačega krompirja. Nam so pridelek lani zdesetkale miške, zato smo ga dokupili. Ekološkega :). Sicer ga pridelujemo na tako imenovan francoski način. Položimo ga na pripravljeno njivo in na debelo pokrijemo s senom. To je to. Nič okopavanja in osipavanja.

Za krompirjev golaž
  • na malce olivnega olja do mehkega podušimo
  • 4 velike čebule
  •  1 papriko baburo (iz skrinje)
  • nekaj paradižnika (tudi iz skrinje), lahko pa vzamete mezgo
  • celo glavico stisnjenega česa. Najbolje po tem vrstnem redu. Dodamo
  • 7 velikih krompirjev - narezanih na kockice. Poprašimo z mleto sladko papriko. Če vam zmanjka, kot je tokrat meni, ne bo okus nič slabši :). Dušimo, da se  zmehča in zalijemo z
  • vodo, ki naj sega malce čez krompir
  • obvezno proti koncu kuhanja dodamo šetraj - za prebavo, čiščenje in več moči,
  • posujemo z drobnjakom, ki že veselo poganja iz zemlje


 Sicer nisem pristaš maratonskega kuhanja zelenjave a krompirjev golaž, če hočemo, da bo dober, se mora kuhati 3 ure. Proti koncu ga malce pretlačimo, da se zgosti.



Kruh iz 4-ih žit je tokrat
  • 10 dag ovsene
  • 10dag ajdove
  • 10 dag ržene
  • 20 dag pirine moke
  •  čisto malo kvasa, morda 15g
  • mala žlička sladkorja, sol


Če bi bil svet tako enostaven in dober, kot je kromirjev golaž...
bi nam bilo najbrž kar malo dolgčas :)
Lp, Keltika

ponedeljek, 18. marec 2013

Velikonočni piščanček

Mali velikonočni okraski
Z malima smo se lotili izdelave preprostih piščančkov.


Najprej naredimo cof (navodila tule; mi smo sicer delali malce drugače a se mi zdi, da je ta postopek lažji), iz penaste gume izrežemo kljunček in nogice. Oči narišemo na karton.
Preprosto in otrokom zanimivo.

 
Naredili smo celo družinico.


Sončni piščančki za sončen dan :) Zunaj pa sneg, dež in mraz. Pa kaj.. :))
Lp,Keltika

sobota, 16. marec 2013

Danes


Danes smo pripravljali nov pašnik za konjiča. V gozdičku. Podirali, vlekli, nosili, zlagali debla in veje.Vzelo nam je ves dan in sonce nas je lepo obarvalo po licih. Jutri bomo začeli zagrajevati. In ker smo, razen najmlajše, preživeli ves dan v gozdu, smo  videli veliko zanimivega.

V gozdu




Jutro nas je mrzlo objelo. Zemlja, rastline, voda, vse ujeto v ledu.




Pa vendar, delo ne čaka...


Pri nas ne rabiš dosti hoditi, pa naletiš nekje na sneg in led, nekaj korakov stran pa na pomlad.


Kronice


Nova pomlad, novo življenje.
 Žabice nas obiščejo vsako leto. Letos imamo manj jezerc in posledično manj bodočih žabic. Tile žabji mladički - pupki - imajo kakšne 4 tedne.


Pupek se skriva v senci veje


Našli smo lep kupček praznih polžjih hišic.



S svojo lepo barvo so nas razveseljevale, ponekod redke, pri nas v obilju  - ŠKRLATNE ČAŠICE, pogojno užitne, dobre in zelo lepe gobice

Škrlatna čašica

S starih bezgovih dreves so nas pozdravile BEZGOVE UHLJEVKE. Sorazmerno pogoste gobice. Na Japonskem in Kitajskem čislane kot zdravilo proti bolečinam, virusom, za spodbujanje prebave, ustavitev krvavenja, celjenje ran...Brez pravega okusa. Preverjeno užitne tudi surove. Ker so zelo žilave jim pravijo tudi žvečilne gobe in naš tavečji jih ima občasno namesto žvečilke :))

Bezgova uhljevka

Presenetil pa nas je tudi prvi ČEMAŽ. Tako zelo, zelo dober. Kdor ni povsem prepričan v poznavanje, pa naj ga raje pusti v gozdu :) Jesenski podlesek je usodna zamenjava, šmarnica malce manj usodna a zelo neprijetna.

Čemaž

Sonce rojeva novo življenje, nove izzive, nove ideje, nov življenski krog. Za nekoga na začetku, za nekoga na koncu.
Naš košček sveta skriva tudi presenečanja iz davno minulih let.


Sončen začetek, karkoli začenjate :)
Lp,Keltika

petek, 15. marec 2013

Presni orehovi piškotki


Današnji recept je zopet eden izmed preprostih. Pri nas imamo radi preproste jedi. Izbiramo kar se da domače ali pa vsaj čim bližje zrasle sestavine. Vedno ne uspe, ananasa nam še ni uspelo vzgojiti, pomaranč in banan tudi ne :))

Kljub temu, da smo že začeli s pomladanskimi deli nam je narava pokazala, da zime še ni konec. Bolje tako, kot da drevesa prehitro zacvetijo, pridelek pa uniči pomladna zmrzal, kot se je zgodilo lani.

PRESNI OREHOVI PIŠKOTKI



Ti piškotki sodijo v kategorijo - z esencialnimi maščobnimi kislinami, beljakovinami in rudninami bogata hrana. Prav pridejo po napornem dnevu, ob večerih, saj orehi vsebujejo veliko količino aminokisline triptofan, ki v  telesu sprošča nastajanje serotonina  - hormona ugodja in sproščenosti.

Za pomirjujoče OREHOVE PIŠKOTKE vzamemo

  • 15 dag celih celih orehov
  • 10 dag mletih mandljev
  • 5 dag mletih chia semen
  • 1 veliko žlico presnega kakava
  • 3 velike žlice medu ali presnega agavinega sirupa
  • 2 drobno naribani topaz jabolki
  • malce cimeta

Če ste ljubitelj sladkega, boste najbrž povečali količino sladila. Vse sestavine zmešamo in z žličkama polagamo na pladenj. Za 4 ali 5 ur jih skrijemo v sušilec sadja - dehidrator. Če tamlajši ne bi napisal opozorila, da mora ostati nekaj piškotokov zaradi fotografij in ga nalepil na vratca dehidratorja - bi izginili še prej, kot po 4 urah :)


Najbrž ne bi bilo nič narobe, če bi jih dali v pečico. Res  bi s tem izgubili večino koristnih sestavin in jih naredili malce težje prebavljive. Ampak, kdo se lahko upre pečenim orehovim dobrotam :))

Presni orehovi piškotki




 Želim vam miren in sproščen vikend, morda tudi s pomirjujočimi piškotki :)

Lp,Keltika

torek, 12. marec 2013

Veganski Domači prijatelj

Skoraj vsaka družina pozna pecivo z imenom Domači prijatelj. Recepti so si podobni, nekdo da več ali manj tega in onega, eni dodajo čokolado, drugi ne. Kakor komu ljubo. Ker je priprava zelo preprosta,  lahko skoraj samostojno, vse naredijo otroci. Brez korenčka pa seveda ne gre :)

VEGANSKI DOMAČI PRIJATELJ S KORENČKOM




Pri nas delamo obe varianti, veganskega in z jajci. Ker toleriramo jajca, tista, za katera vemo kje se pasejo njihove stvarnice. V trgovini jih že nekaj časa ne kupujemo. Zato se  zgodi, da smo brez njih. Takrat naredimo  vegansko varianto.

  • 2 merici mletih chia semen ( lahko pa penasto umešate 3 jajca)
  • 24 dag surovega trsnega sladkorja
  • 1 vanilin
  • ščep soli
  • 15 dag orehov (malce nalomimo)
  • 15 dag rozin
  • 15 dag narezane jedilne čokolade (tiste, brez mleka) 
  • 15 dag korenčkove kaše, ki ostane pri sočenju ( ali drobno naribanega korenčka)                         Vse te sestavine lepo zmešamo, dodamo še
  • 35 dag pirine moke, ki smo jo premešali z
  • 1/2 pecilnega praška iz vinskega kamna in
  • žličko sode bikarbone , včasih se zgodi, da korenček ni dovolj sočen in je masa presuha, takrat dodam
  •  malce ovsenega mleka ali pa vode

Veganski prijatelj je tako preprost, da ga lahko naredimo zjutraj, preden gremo v službo :) Potrebujemo eno samo skledo in lopatko za mešanje, s katero zvrnemo in potlačimo gosto maso po pekaču, obloženem s peki papirjem. Pečemo na 180°C, 25 minut.




Naj vas obkrožajo dobri prijatelji :)
Lp, Keltika

sobota, 9. marec 2013

Nagrada je darilo, darilo je nagrada

V teh dneh se moje misli precej vrtijo okrog daril in nagrad. Z otroki in sama, sem jih izdelovala in dobivala. V nekatera je vloženo veliko ljubezni in prijateljstva. Takšna darila so nagrada, za tistega ki prejme in tistega, ki daje. Nagrada je veselje, nagrajen pa si preprosto za to, da si, kakršen si.

Otroška darila
 so najlepša. Preprosti izdelki, velik, skrbno nabran šopek pomladnih vejic, čestitka napisana z otroško pisavo. Za mamico, babico, tovarišico.







 

Razveseljujejo pa me tudi darila, ki te dni krožijo med nami, blogerkami in blogerji. Prijazne misli in dobra ideja se je kot toplo pomladno sonce prelila po naših "dnevnikih". Z vseh strani sije. Nas je najprej razveselila Martina. Danes Urška in Manca. Kamor pogledam, povsod se smehljajo male zelene sličice.
Hkrati z veseljem me je zaskrbelo. Se bodo tele nagradice sploh ustavile? Komu naj jo še podarim? Bo še imela smisel, če se bo ponavljala v nedogled?

 
                                     

Hvala

Urška in
Manca,

 krasni mladi ustvarjalki sta. Pozitivni in veseli. Z veseljem bom še naprej brala vajine misli.
Namesto, da ponovno izberem pet ali deset blogov, podarjam nagrado vsem. Podarjam  misli Libanonskega pisca Kahlila Gibrana iz knjižice Prerok.

O daru
Dobro je dajati, če kdo prosi, še bolje je brez prošnje, iz samega spoznanja. Za dobrosrčne pomeni čistejše veselje iskati te, ki bodo sprejeli dar, ker jim to pomeni dar sam.

Le malo poklanjate, ko dajete od svojega bogatstva. Resnično dajete takrat, ko pomeni vaš dar del vas samih.

Nekateri dajejo z veseljem in imajo veselje za nagrado. Nekateri dajejo z bolečino in ta bolečina je njihov krst. Nekateri dajejo, a ne občutijo ne bolečine, ne iščejo veselja in jih ne spremlja zavest kreposti. Poklanjajo tako, kot mirta oddaja svoj duh v ozračje. Po rokah takšnih ljudi nam bog izgovarja besede in in skozi njihove oči žari njegov nasmeh na zemljo.

Vse, kar imate bo nekega dne darovano. Dajajte torej zdaj, da bo čas dajanja vaš, ne pa vaših dedičev!

In vi, ki sprejemate, ne sprejmite nase nikakršne teže hvaležnosti, v strahu, da bi ne naložili jarma sebi in tistemu, ki daje. Vzravnajte se marveč skupaj z darovalcem in darovi, kot bi imeli le ene peruti:
Razmišljati preveč o svojem dolgu pomeni dvomiti o velikodušnosti darovalca.


Lp,Keltika



četrtek, 7. marec 2013

Vrečka za kruh, 3.

S pridihom podeželja

Jutri bom v družbi prijetnih žena sedla za mizo, klepetala o aktualnih zadevah, družini, vrtu, preteklosti, prihodnosti...Pač, klepetala. Imele bomo srečelov, večina bo prispevala svoje izdelke.

Moj prispevek je komplet vrečke za kruh in prijemalke za vročo posodo, pa še kaj bo zašlo v vrečko :)


Včasih je bil 8. marec praznik.Potem ga je država ukinila. Morda je bila njegova ideja preveč socialistična, morda se je izneveril svojemu namenu. Kakorkoli že, še vedno je v naših spominih in še vedno ga veliko žena obeleži. Na različne načine. S piškotki in voščilnico v vrtcu, s šopkom zvončkov od najstnika, z darilcem, z obiskom pri babici, časom zase, večerjo s partnerjem...
Pri nas smo ženske enakopravne udeleženke volitev šele od leta 1945.
Leta 1974 je zapisano ustavno določilo, da ima ženska pravico svobodno odločati o rojstvu otrok.
Preteklost ni tako daleč, kot se včasih zdi.


Naj bo jutri prijazen dan do vas, drage ženske, pa če praznujete ali ne.
Lp;Keltika

sreda, 6. marec 2013

Liebster Award

Martina me je danes prijetno presenetila s to blogersko nagradico :-) In z veseljem jo posredujem naprej.

  
 And here is a little about what the award is all about:

This award was designed to be a blog award in the "pay it forward" fashion. Once you've been nominated, you award it to five blogs that you like that have fewer than 200 followers, to encourage new visitors to visit these blogs.


The rules for accepting this award are:

You need to thank the person who gave you the award and link back to their blog. Post the award onto your blog. Give the award to five bloggers who you appreciate that have fewer than 200 followers. Leave a comment on their blog letting them know that you have given them this awesome award!

Next you need to PAY IT FORWARD!


Dobrodošle, pozitivne misli!

Lepa ideja, všeč mi je! Nagrada v smislu zavedanja, da nekdo pomisli na naš blog, da nas nekdo želi razveseliti je najlepša od vseh :)).Naj se širi pozitivna misel .

Izbranih pet, ustvarjalnih, pozitivnih, sončnih blogov, z veseljem prebiram:) Srečno še naprej!

                                                          Jagodka
                                                             DB
                                                         Ime rože 
                                                         Valentina
                                                           Špela

ponedeljek, 4. marec 2013

Sonce na nebu, sonce na krožniku

SONČNE BUČE IZ SHRAMBE

Ko smo se odločili, da bomo zimo poskusili preživeti ob domači sezonski zelenjavi, si nismo predstavljali, da bo tako težko. Enkrat so nam molji preluknjali ves fižol, drugič je voluhar pojedel zimsko solato, potem so v kleti zgnile vse buče, miši pojedle skoraj ves krompir...vsako leto nov izziv :)

Lansko jesen je bila narava radodarna z bučami in uspelo nam je, da smo jih obdržali do zdaj :) Na suhem, ne preveč toplem, ne pretemnem. Hokaido in futsu buče. Futsu se lepše skladiščijo saj ni niti ena segnila. Hokaido so malce občutljivejše, a bolj dobre :)

Buče - ena izmed najstarejših kuturnih rastlin na Zemlji - sončne, polne karotenoidov ter ostalih zdravilno delujočih  zadev.  Kot korenje. In tudi delujejo podobno na naš organizem. Antioksidantov polne, so hrana za žleze, spodbujajo izločanje presnovnih zaostankov, delujejo protivnetno, protirakavo...Kuhane sicer manj kot presne, a kaj, ko se kar ponujajo, da jih pripravimo v stotinah božanskih jedeh.



Sončna bučna juha
Čisto preprosta. Zgolj iz buč, soli, dosti čebule in česna, ki jih skupaj narežemo v vodo.  Kuhana v 15-ih minutah. Zmiksana s paličnim mešalnikom. Zakuhamo lahko karkoli nam srce poželi ali pa nič. Semena seveda prej odstranimo,  operemo in na papirnati brisački posušimo do pomladi. Za nove rodove bučk.

 Ti dve sta šli danes v predelavo, ampak nista zadnji ..:)

Zunaj pa sonček in naraščajoči potočki.


Naj vode skupaj s snegom odnesejo sivino in prinesejo sonce.
Lp,Keltika

sobota, 2. marec 2013

GruntArt - V rastlinjaku

GruntArt ali po domače - Izziv umetnosti kmetovanja

Besedica gruntArt je nastala iz heca, v nekem modrovanju, ob delu. In se je prijela. In je dober odgovor, kadar nekaj ne uspeva najbolje, pa te ljudje sprašujejo, ja pa kaj ti to čaraš ? Namesto, razlage, da se pač  učiš kmetovati in sodelovati z naravo, preprosto odgovoriš -  ja, to je pa "gruntArt"...:))
In se učimo in čudimo...kakšna umetnica je narava in srečen tisti, ki sodeluje z njo.

Danes nas je sonce zvabilo na zemljo. V rastlinjak. Na gruntArt. Učiti se umetnosti kmetovanja.

 

Pri nas se na določenih senčnih brežinah sneg obdrži zelo dolgo. Otroci se lahko sankajo in skačejo po travi obenem. V rastlinjaku pa je zeleno ves čas in danes sem, na veselje - otvorila sezono pletja :)
Med motovilčkom in solato se je kar preveč razbohotila divja zelenjava, po domače - plevel.



Pa da ji ne  delam krivice, NAVADNA ZVEZDICA, "plevel", ki rase med solato je v resnici  prvak po vsebnosti železa (ima ga enkrat več kot špinača in zagotovo toliko, kot koprive), pa magnezij, kalcij in vitamin C (še enkrat toliko, kot limona). Zato se ne bojim, če med pletjem in nabiranjem motovilca, v večjem številu zaide v posodo.

Navadna zvezdica - odlična  tudi v smoothiju

Pa sem je vendarle precej populila, saj se  jeseni posejana zelenjava pod vplivom sonca že začenja razvijati in potrebuje svoj prostor. Za zvezdico se ne bojim, si najde mesto :)

Veselimo se rukole, ki je veliko pojemo kar tako, mimogrede, med sprehodom čez rastlinjak.

Rukola
 
Zelena kolerabica že začenja debeliti stebelca

Brokoli je nastavil cvetove soncu

Medtem, ko visoka greda pred rastlinjakom še vedno spi pod globokim snegom.



Bogatstvo raznolikosti :))

Raznoliko in lepo nedeljo vam želim.
Lp, Keltika