Zagotovo pa je dobro izpadel Praznični venček :) To bogato različico navadnega venčka sem si zamislila v veganski verziji in verjemite, da je okus tako poln, rahel in božanski, da nihče ne bi pomislil, da je brez jajc in kravjega mleka.
Več in lepše fotografije boste lahko poiskali v Odprti kuhinji, venček pa z dovoljenjem urednice objavljam pred izidom revije, saj je primeren za tiste, ki ne smejo jajc in mleka in si bodo lahko praznike zeloo okusno posladkali :)
Recept je malo daljši in priprava kar zamudna, ampak se izplača.
250 g pirine moke tip 480
120 ml kokosovega mleka (ali kakšnega drugega mleka)
20 g kvasa
30 g kokosove hladno stisnjene maščobe (ali masla)
30 g sladkorja
1 x vanilin sladkor
½ naribane bio limonine lupine
Dodatno za temno testo:
3 zvrhane čajne žličke grenkega kakava v prahu
3 čajne žličke sladkorja
Nadev za belo testo –
orehov nadev:
12 dag zmletih orehov
1 dcl kokosovo
mleko (ali kakšnega drugega mleka)
3 čajne žličke sladkorja
¼ čajne žličke cimeta
1 x vanilin sladkor
pest namočenih rozin
Nadev za temno testo -
kokosov nadev:
6 dag kokosove
moke grobe
O,6 dcl kokosovega mleka (ali nekaj žlic stepene navadne
sladke smetane)
30 g kokosove hladno stisnjene maščobe (ali masla)
1 x vanilin sladkor
3 čajne žličke sladkorja
noževa konica naribane bio limonine lupine
Orehov nadev: v posodi poparimo s kokosovim mlekom orehe, premešamo in med mešanjem
dodamo ostale sestavine. Dobro je, če mažemo s hladno maso, nato posujemo z
rozinami. Kokosov nadev: zmešamo
vse sestavine
Priprava testa:
Moko presejemo v posodo, naredimo jamico, vanjo
razdrobimo kvas, dodamo čajno žličko sladkorja in prelijemo z mlačnim mlekom.
Pustimo toliko časa, da se naredi kvasec, nato dodamo ostale sestavine in dobro
zgnetemo oziroma zmešamo v testo z mešalnikom. Razdelimo ga na dva dela. V en del zamešamo še 3 čajne žličke
sladkorja in 3 zvrhane čajne žličke
grenkega kakava. Mešamo toliko časa, da postane testo enakomerno čokoladne
barve. Testo pustimo počivati 30 minut, nato ga razdelimo belo testo na dva
dela, kakavovo na dva dela in oblikujemo nekje 30 cm dolge svaljke katere
razvaljamo na približno deset cm širine. Belo testo premažemo z orehovim
namazom, kakavovo testo pa s kokosovim namazom. Namazano testo trdno zvijemo in
ga stisnemo po celotni dolžini po spoju in na koncih. Nato prepletemo eno belo
in eno temno testo v kitko in oblikujemo venček. Pustimo počivat 30 minut.
Pečemo 20 minut na temperaturi 200°C.
Priznam, da me še vedno drži pozitivna energija od našega srečanja v petek in vse ideje in izdelki, ki nastajajo so veseli in pisanih barv.
Piščančki iz kinder jajčk - delo najmajše |
Kot prijetnega virusa se nalezemo dobre volje in kot magnet pritegnemo več in več lepih dogodkov. Še v Craftalnici so izbrali mojo voščilnico med top3 :)
Samo želim si, da bi bila vsa pomlad tako okroglo prijetna, zelena in rodovitna.
Letos sem naredila čisto premalo velikonočnih voščilnic. Zajčki, simbol rodovitnosti in bogatstva narave bodo najbrž našli mesto še na kakšni, zgolj v čast pomladnemu prebujenju narave, namenjeni voščilnici.
Dobro voljo in vesele praznike želim :))
Lp, Keltika