S fižolom je sicer tako, da ga obiramo na dan za cvet, zato potem ponovno cveti in rodi, kar je dobro poskusiti zlasti pri nizkem fižolu, ki običajno prehitro konča z rodnostjo.
Fižola je torej dovolj. In ker se trudim, pripravljati tisto, kar trenutno raste doma, te dni jemo precej stročjega fižola. Da se juhe, boranja in solate ne bi ponavljale, je treba najti vedno nove variante priprave :)
Musaka s stročjim fižolom, lahka juhica, solata
Musaka je odličnega okusa, ni zahtevna, vzame pa kar kakšni dve uri časa, s pripravo in pečenjem vred.
- Stročji fižol /1kg/ očistimo in prerežemo ter ga v slanem kropu na pol skuhamo (vode v kateri se je kuhal, ne zavržemo - pustimo v njej nekaj fižolov, dodamo na kockice narezan krompir, korenje, kolerabico, čebulo, česen in začimbe - ter skuhamo lahko juhico)
- Krompir /8 krompirjev/ olupimo in narežemo, najbolje v multipraktiku, na tanka kolesca, damo ga v posodo z vodo, da ne porjavi.
- na olivnem olju prepražimo 3 velike čebule, nanjo ulijemo
- 3 jajca in jih razmešamo.
- nato dodamo paradižnikovo omako ali sesekljane sočne paradižnike /2dcl/, ter česen
- Primešamo odcejen stročji fižol in sesekljan peteršil, solimo po okusu.
- Zatem začnemo zlagati musako:
- Pekač namastimo z olivnim oljem in zložimo vanj prvo, dvojno plast krompirja - solimo
- na krompirjevo plast naložimo fižolovo zmes
- nato zopet krompir - solimo
- fižol
- in zadnja plast naj bo krompir
Pokrijemo s folijo ali pokrovom in pečemo na 180°C pol ure, nato odkrito še kakšnih 35, 40 minut.
Vegetarijansko, zelenjavno, zdravo, preprosto, poceni, zelo, zelo dobro kosilo.
Dober teden želim :)
Lp,Keltika