Če gre za češpljeve cmoke, ni debate. Kadarkoli se odločam, kaj naj skuham in vprašam mala dva, se odločita za cmoke in kakšno dobro juhico.
Jaz pa sem zopet postavljena pred nov izziv - kako narediti slivove cmoke brez jajc. Ker se dogaja, da je Tamlajši ves pikast, kadar uživa jajca.
Pri slivovih cmokih je več prijetnih stvari - so sladki, okrogli, mehki, dišeči in zabavno jih je delati.
Najpomembnejše je, da testo lepo enakomerno razvaljamo, da so potem cmoki enakomerni in je okrog slive votel prostor, ki se med kuhanjem napolni s sladkim sokom.
Po receptu sestre Vendeline. Vedno uspejo. Malce predelan pa izgleda takole:
- 1 kg krompirja skuhamo z olupki, nato olupimo in pretlačimo. Malce posolimo.
- dodamo 10 dag masla ali kokosove maščobe in
- 60 dag pirine moke. Na hitro pregnetemo, da ne postane vodeno, po delih razvaljamo, režemo na kose, položimo na sredino kosa slivo in žličko surovega trsnega sladkorja s cimetom
Iz te količine dobimo 21 cmokov. Seveda jih ni nikoli dovolj, tudi če jih naredim iz dveh mas. Saj so mrzli tudi dobri, pa zamrznemo jih lahko :))
Potem pa preostane le še odločitev ali gremo ven, ali ostanemo not' :)
S polnimi trebuščki je najenostavneje na kavču. Ampak fanta kolo zvabi v gozd.
Najmlajša pa se odloči, da greva za njima.
In reče: ˝mami, lej luknja v nebo!˝
Pa je res. Taka svetlina, kot bi bila neskončna :)
Pravzaprav sploh ni pomembno kako se bomo odločili, pač pa, kaj bomo naredili s svojo izbiro.
Bodo cmoki z jajci ali brez, gremo ven ali ostanemo notri, bomo slikali, rezljali, popravljali traktor ali šivali...
Kakorkoli, če vzamemo za dobro vse, kar nam prinaša naša odločitev, so vsi rezultati zmaga.
Lp,Keltika