Da je proso zdravo in nadvse okusno, ter mnogouporabno, smo si že na jasnem. Problem je samo še, kako ga čim večkrat postaviti na mizo, mu dati mesto, ki mu je nekoč že pripadalo, pa so ga izpodrinili kuskus, amarant, quinoja...
Če na olivnem olju podušimo vse gomoljnice, ki jih najdemo v kleti ali hladilniku, dodamo še malce domačega graha iz zamrzovalnika, ješprenj, čebulo, česen ter kakšen zamrznjen češnjev paradižnik, čez čas zalijemo z vodo in kuhamo kakšno uro, dobimo odlično zimsko enolončnico, ki pa ji mora obvezno slediti nekaj sladkega.
Da se izognem moki, mleku in jajcem sem spet segla v zamrovalno skrinjo. Tokrat po slive, ki se v sladko proso zelo podajo :)
- 30 dag prosa skuhamo v
- 2 dcl kokosovega mleka,
- 4 malih žličkah surovega trsnega sladkorja, vanilinu, treh ščepcih soli in vodi, ki jo dodajamo med kuhanjem, mešamo ves čas.
- Posebej dušimo, na kokosovi maščobi ali maslu po želji, 20 dag sliv, 8 topaz jabolk narezanih na lističe, dodamo cimet in sladkor po okusu - toliko časa, da dobimo sočno omako
- Ko je oboje pripravljeno, stresemo skupaj in premešamo
Da zaokrožimo okus in sladica res postane prvovrstno dobra, jo nadevamo v skodelice in potresemo
z orehi, ki smo jih na hitro prepražili na kokosovi maščobi, kateri smo dodali dve žlički sladkorja
Potem se lahko podamo ven. Res imamo srečo, da lahko zimo uživamo takoj, ko stopimo čez prag. Če bi bilo treba za vsako snežno zabavo otroke nekam odpeljati, zagotovo ne bi bili toliko zunaj.
Tako pa naši škratki stopajo, ali bolj pošteno, norijo po snegu vsak dan.
Tiho čisto tiho,
stopajo copatki,
gazijo po snegu
trije majhni škratki...
Domek je še daleč...pravi naprej ta lepa pesmica Anje Štefan
Ampak eden od škratkov bi si sneg najraje spravil v žep, da bi ga imel za potem.
Če bi se dalo sneg, trenutke, smeh, norenje po snegu in zasnežene smreke shraniti in odpreti kozarec kadar bi se ti zaluštalo :))
Potem bi si ga tudi jaz malce dala v shrambo, da bi ga imeli kot sladko proso, za potem...
Lp,Keltika