Veliko biskvitkov smo že probali pri naši hiši, ampak tale je nepremagljiv :)
Srečala sem ga na tujem
kvačkarskem blogu in le malce predelala.
Ker sama ne jem mlečnih izdelkov in mleka, sem si tega sočnega kolača privoščila le en grižljaj, toliko, da vem, kaj sem spekla. Kaj več ga niti ne bi dobila, tako so se naši otroci zagrebli zanj. Jih čisto razumem, res je božanski.
Poleg okusa je super tudi priprava. Hitra in enostavna.
PREPOJEN PIRIN LIMONIN KOLAČ
- 125g zmehčanega masla
- 115g surovega trsnega sladkorja
- en vanilin, in
- naribano lupinico 1 ekološke limone - gladko umešamo. Dodamo
- 2 jajci in stepamo tako dolgo, da zmes naraste v puhasto kremo.
- 175g polnovredne pirine moke in
- polovico vrečice pecilnega praška iz vinskega kamna - presejemo v posodo in počasi, rahlo vmešamo z lopatko v kremo iz masla in jajc.
- Dodamo še približno 4 žlice mleka
- in stresemo v model, ki smo ga prekrili s peki papirjem.
- Pečemo v vnaprej segreti pečici na 180°C, 45 - 50 minut, odvisno od pečice.
Medtem, ko se peče, naredimo limonin sirup:
- stisnemo 1,5 limone
- dodamo 50g sladkorja in premešamo do gladkega
Pečenega kolača ne vzamemo iz modela, ampak ga še vročega, s paličico za ražnjiče, prešpikamo in z žlico prelijemo z limoninim sirupom.
Ko se malce ohladi ga vzamemo iz modela in ponudimo. Moji so sicer ugotovili, da je boljši hladen, ko se okusi dobro prepojijo in nastane prava njami harmonija .)
Ravno prav sladko in ravno prav kislo.
Kakor pomladni dnevi :)
Kisli priokus zatravljene njive, ki je kot posledica dolgih viroz ostala na repu nujnih del, se je spremenil v sladek občutek, da imamo prijatelje, ki pridejo sami od sebe na pomoč, ravno takrat, ko jih najbolj potrebujemo.
Tudi sopihanje za raznovrstnimi kosilnicami je pozabljeno,
ko imaš na razpolago cel dan, v svetu vil in plemičev, modrovanj, trgovanj in viteških bojev na ponovnem srečanju igralcev Larp-a.
Še sladek okus mladega česna zadiši pod rokami, med čisto nič sladkim okopavanjem velike česnove njive :) in spravi utrujeno hrbtenico v iz kislega razpoloženja v sladko pričakovanje pridelka.
Ravno prav kisla in ravno prav sladka, pomlad.
Pomlad, ki ponuja mokra, blatna tla in bujno zelenje.
Ki dela našo košaro za umazano perilo polno, kjub vsakodnevnemu pranju :)
Pa se moja kisla volja ob umazanih oblekah ne drži prav dolgo.
Je pa že slajše, uživati na tleh
in treti lanske lešnike,
raziskovati jezove, ki jih ustvarjata Najmlajša in Tamlajši
in občudovati prave projekte, ki se jih loti Tavečji.
Vsega po malem, v eni sami, sladko kisli, pomladni tortici življenja.
Lp, Keltika