Včeraj smo imeli na kosilu goste. Nekateri vztrajajo za kosilo na smutijih, za preostalih 6 je bila tale pasteta ravno prav velika. Prvič sem jo delala pred 15 leti, potem nekako pozabila nanjo, a ta čudoviti okus mi nikoli ni dal miru. Včeraj so se vsi strinjali, da ne smem čakati 15 let, da jo spet pripravim :)
Zeljna pasteta
Testo
- 1200 g pirine moke
- 600 g masla
- 3 žličke soli
- 2 jajci
- 20 žlic vode
Nadev
- 200 g čebule - na olivnem olju prepražimo, toliko, da postekleni. Dodamo
- 1 kg zelja (narezanega na krpice) in
- 0,5 kg šampinjonov (narezanih). Vse skupaj prepražimo, nato odstavimo z ognja, dodamo
- 3 trdo kuhana jajca
- peteršilj
- sol po okusu
Polovico testa razvaljamo, na peki papirju, v velik pravokotnik. Nadev naložimo po sredini, da ostane približno 5 cm širok rob. Iz preostalega testa razvaljamo na peki papirju še en pravokotnik in ga položimo na nadev. Rob zvijemo navznoter in ga močno pritisnemo z vilicami. V sredini izrežemo luknjico, da bo skozi odprtino uhajala para. Premažemo z jajcem in če nam je ostalo kaj testa, meni ga ni, okrasimo pasteto.
Namesto masla sem sicer uporabila vitaquell - ovo bio margarino, tako, da z lahkoto opustite tudi jajca in dobite popolnoma vegansko varianto. Ljubitelji okusa po smetani, pa lahko v nadev dodate kakšen kozarček sladke smetane.
Recept je moja varianta Zeljne pastete, sicer je original zapisan v kuharski knjigi iz leta1990.
Seveda smo se tudi sladkali, brez tega ne gre. Tokrat smo naredili različne variante. Presno, brezmlečno in navadno :))
Popolna zmagovalka med sladicami je bila presna prekmurska gibanica. Kar precej dela je z njo, vendar je odlično uspela in, resnično je dobra. Recept poiščite pri Špeli. Nam je všeč tudi zato, ker ni tako težka, kot večina presnih tort, saj ne vsebuje nobene maščobe. Razen tiste, ki je v oreških :))
Njami!
Okusen in prijeten dan, ki se nadaljuje v vikend. Uživajte :)
Lp;Keltika